Binnenland
WNL

'Alleen door een verdragswijziging kun je écht wat aan de asielinstroom veranderen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alleen door een verdragswijziging kun je écht wat aan de asielinstroom veranderen'

"Niet elk land is voor een asielzoeker kennelijk zo aantrekkelijk om naar toe te vertrekken als Nederland," zegt oud-minister van Financiën Onno Ruding (CDA) in WNL Haagse Lobby. "Dat is op zich mooi, maar dat vergroot ook het probleem."

Misschien moet er daarom in Europees verband iets aan die verdragen over asielopvang gebeuren, stelt Ruding voor. "Maar het is volkomen onzeker of dat lukt." Het is evenwel de enige, echte optie, stelt JOVD-voorzitter Michiel Suijker. "Alleen door het wijzigen van een verdrag op Europees niveau kun je daadwerkelijk wat aan de asielinstroom veranderen," aldus de voorzitter van de JOVD – een jongerenpartij die onafhankelijk opereert maar gelieerd is aan de VVD.

Sober migratiebeleid

Je ontkomt er niet aan om oorlogsvluchtelingen op te vangen binnen deze wettelijke kaders, vervolgt hij. "De enige knoppen waar je daadwerkelijk aan kunt draaien zijn die van het aantal studenten en arbeidsmigranten."

Suijker zelf pleit voor een snellere uitstroom. "Zorg ervoor dat de opvang heel goed gereguleerd wordt, en dat mensen sneller het land uitgaan, als ze niet welkom zijn." Dat is het geval wanneer migranten uit een veilig land zijn gekomen, en niet hebben moeten vluchten uit een oorlogsgebied.

Ook wijst hij op de Deense aanpak. De Denen kiezen ervoor om een sober migratiebeleid te voeren. "Dat maakt het meteen minder aantrekkelijk om naar het land toe te komen."

Belofte

Oud-Kamerlid en vice-fractievoorzitter voor D66 Kees Verhoeven heeft moeite met de belofte die premier Mark Rutte eerder heeft gedaan. "Rutte beloofde de Asielwet erdoorheen te krijgen om het gat op rechts dicht te houden, maar die belofte zal hij niet kunnen nakomen", aldus Verhoeven. "Het is een wankele belofte, heel gevaarlijk en kwetsbaar van de premier."

Bovendien moet je er absoluut bij vertellen hoe je de asielstroom gaat inperken. En dat wordt volgens Verhoeven onvoldoende duidelijk uit de voorgestelde Asielwet. "Mensen die echt moeten vluchten, zul je altijd moeten toelaten," aldus het voormalige D66-Kamerlid.

WNL Haagse Lobby over de eerste verjaardag van Rutte IV

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie