Binnenland

Het is zomer!
BNNVARA

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Het is zomer!

Een zwaluw maakt nog geen zomer. Maar, dit zomerse paasweekend en de weken erna keren er grote groepen boerenzwaluwen terug naar Nederland. Brengt de boerenzwaluw de zomer met zich mee? Het bijzondere verhaal van deze trekvogel vertelt Bennie van den Brink in Vroege Vogels.

Na 8000 kilometer vliegen over de Sahel en de Sahara, daalt de zwaluw neer in het land waar de vogel ooit uit het ei is gekropen. Feilloos weet de boerenzwaluw de vermoeiende reis terug naar Nederland te vinden. Boerenzwaluwen Elke keer weer broeden de boerenzwaluwen in diezelfde koeienstal. Als ze de reis hebben weten te overleven tenminste. De boerenzwaluw is namelijk een kwetsbare vogel, ze wegen soms maar rond de 20 gram.

Nu al nestelen

Vorig jaar waren de boerenzwaluwen twee tot drie weken later, omdat er al die tijd een gebied met slecht weer rond de Middellandse Zee hing. Maar nu lijken ze op tijd te zijn en wordt er zelfs al genesteld. En straks, na de zomer, eind augustus, vertrekken ze weer naar Afrika, om daar te ruien en te overwinteren.

Inmiddels weten we door onderzoek dat de jongen niet met de ouders meevliegen naar hun overwinteringsplek. Maar hóe weten ze dan zo'n eerste keer waar ze naar toe moeten vliegen?

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie