Binnenland
KRO-NCRV

VVD: 'Ambitie voor flexwoningen moet omhoog'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: 'Ambitie voor flexwoningen moet omhoog'

Regeringspartij VVD wil dat wethouders en gedeputeerden zo snel mogelijk vergunningen gaan afgeven om de woningbouw uit het slop te trekken. Daarbij moet de prioriteit vooral liggen op het bouwen van prefab flexwoningen. Dat zegt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis in het NPO Radio 1-programma 1 op 1.

VVD: ‘Ambitie voor flexwoningen moet omhoog’

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) stelt op basis van nieuw onderzoek dat het kabinet de doelstellingen van 75.000 woningen per jaar niet gaat halen. In 2020 zullen er 60.000 nieuwe huizen worden opgeleverd en in 2021 zullen dat er 55.000 zijn.

"De vergunningen lopen flink terug vanwege stikstof- en Pfasproblematiek. Dat betekent op de korte termijn dat er minder woningen worden gebouwd dan gehoopt", zegt EIB-directeur Taco van Hoek.

Flexwoningen

Koerhuis wil daarom dat de ambitie voor zogenoemde flexwoningen, huizen die uit de fabriek komen rollen, omhoog gaat. "Dit jaar gaan we er 3000 bouwen. De ambitie van de coalitie en de minister is om er volgend jaar 15.000 te plaatsen."

De VVD wil dat wethouders en gedeputeerden zo snel mogelijk vergunningen gaan afgeven zodat er meer gebouwd gaan worden. "De minister voert al pittige gesprekken", erkent Koerhuis, "maar als lokale politici niet toegeven moet de minister meer druk zetten."

In december volgt het bouwdebat in de Tweede Kamer. Koerhuis wil dat minister Van Veldhoven dan 'met een goed verhaal komt'.

Dries Roelvink: 'Hoe ziet A'dam er over vijftig jaar uit?'

Ster advertentie
Ster advertentie