Binnenland
KRO-NCRV

Marijnissen: 'Absurd hoge coronaboete is onhoudbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marijnissen: 'Absurd hoge coronaboete is onhoudbaar'

Het 'absurd hoge bedrag' voor de coronaboete moet écht omlaag, vertelt SP fractievoorzitter Lilian Marijnissen bij Spraakmakers. Meerdere partijen stelden woensdag een versoepeling van de coronaboetes voor. Minister Grapperhaus ging in het Kamerdebat diep door het stof, nadat foto’s verschenen van zijn bruiloft waarop de coronamaatregels niet worden nageleefd.

Video niet beschikbaar

De boete voor het schenden van de anderhalve meterregel ligt nu op 390 euro en is voor jongeren al verlaagd naar 90 euro. Als de boete wordt verlaagd naar onder de 100 euro, verschijnt deze niet langer op het strafblad.

Een goed idee, volgens de SP fractievoorzitter. "Ik ben het eens met de stelling, dat waren wij ook al voor de bruiloft van Grapperhaus", zegt Marijnissen. "Wij vonden die boetes met het absurd hoge bedrag van 390 euro, wat voor veel mensen heel veel geld is, sowieso onhoudbaar. Dat komt nu in een stroomversnelling."

'De bruidegom Grapperhaus'

"Iedereen heeft het gevoel dat 'bruidegom Grapperhaus' zich niet op elk moment aan die regels heeft gehouden, maar het zit veel dieper", vervolgt Marijnissen haar verhaal. "Want al die mensen die de afgelopen tijd geconfronteerd zijn met zo'n boete, maar zeker ook met een justitiële aantekening, is het onbegrip zo mogelijk nog groter."

"Politiemensen werken naar eer en geweten, dat geloof ik absoluut", zegt Marijnissen. "Maar we hebben ook allemaal voorbeelden gezien waarbij het anders is gelopen. Wat ook niet raar is, want het was ook heel onduidelijk in het begin. Het is voor onze politiemensen en BOA's soms heel onduidelijk met welke nieuwe regels ze op pad worden gestuurd. Dus ik vind dat niet gek. Maar ik vind wel dat de minister ernaar moet kijken en niet snoeihard moet zijn."

'Wees mild'

"Nota bene onze minister-president vroeg aan de Tweede Kamer 'wees mild'", zegt Marijnissen. "Daar past dan geen snoeihard boetebeleid bij." Vanmiddag wordt er gestemd over een motie dat 'het strafblad er echt af moet', sluit de SP Fractievoorzitter af.

Stand.nl: De coronaboete moet omlaag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie