Binnenland
NOS

10.000 keer per dag melding van CoronaMelder-app

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 10.000 keer per dag melding van CoronaMelder-app

Zo'n 10.000 keer per dag krijgt in Nederland iemand een melding van de CoronaMelder-app. Dat schat Ron Roozendaal, die als chief information officer van het ministerie van Volksgezondheid de leiding heeft over de app. Die is inmiddels 3,7 miljoen keer gedownload. Die 10.000 mensen waren niet allemaal binnen anderhalve meter van een besmet persoon, erkent Roozendaal. "In het overgrote deel van de gevallen herkent de app de afstand correct. Maar in een klein deel van de gevallen was je op grotere afstand."

"Dat betekent dat er elke dag tientallen mensen een melding krijgen, terwijl ze wel op voldoende afstand waren. Dat is een kleine foutmarge, maar op tienduizend meldingen per dag praat je dan wel over tientallen mensen die misschien wel drie, vier, vijf meter afstand hebben gehouden", zei techredacteur Joost Schellevis in NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Anderhalve meter

Zo'n 70 procent van de mensen die een melding krijgen is sowieso binnen anderhalve meter afstand van een besmet persoon geweest, schat het ministerie. Zo'n 20 procent krijgt de melding als er anderhalve tot drie meter afstand is geweest: op 'veilige' afstand, maar nog relatief dicht in de buurt.

Maar van de tachtig mensen die bij een praktijktest op een Defensieterrein op grotere afstand stonden, kregen een paar proefpersonen een melding terwijl ze tussen drie en tien meter afstand stonden. "Het ging daarbij wel om mensen die langere tijd bij iemand met corona in de buurt waren", zegt Roozendaal.

Op hoeveel afstand gewaarschuwde mensen in de praktijk waren, weten de bouwers van de app niet: er worden geen statistieken bijgehouden en wie een melding ontvangt, weten ze ook niet. Zelfs het aantal van 10.000 meldingen is een schatting. "Zo'n 1400 à 1500 positief geteste mensen gebruiken hem per dag, en we schatten dat die gemiddeld vijf tot vijftien contacten hebben gehad."

Bluetooth

De corona-app werkt via Bluetooth. Die technologie heeft een bereik van maximaal tien meter. Iemand die een melding krijgt van de app, was dus in ieder geval op die afstand. "Maar de kans dat het daadwerkelijk om tien meter gaat, nadert nul", zegt Roozendaal.

De app meet namelijk de sterkte van het Bluetooth-signaal en probeert op die manier een inschatting van de afstand te maken. Of je een telefoon in je broekzak hebt, maakt daarbij ook uit.

"Als je twee telefoons op 2,5 meter van elkaar op een tafel hebt liggen, en een van de twee is van iemand die positief is getest en ook de corona-app gebruikt, zou je best een melding kunnen krijgen", zegt Roozendaal. "Als je hem in je broekzak hebt, is die kans al een stuk kleiner."

Toch in quarantaine

Op sociale media gaan verhalen rond van mensen die zeggen meldingen te hebben gehad, terwijl ze bij niemand in de buurt zijn geweest. "Dat is heel onwaarschijnlijk", zegt Roozendaal. "We horen soms ook verhalen van mensen waarbij de app misschien het signaal van de buren lijkt op te pikken, maar dat lijkt heel erg mee te vallen."

Wel kan een signaal in een tuin zijn opgepikt. "Dat de buren bijvoorbeeld aan beide kanten van een heg zaten, dicht bij elkaar", zegt Roozendaal. "En we kennen ook een verhaal dat het signaal door een ruit zou zijn gegaan."

Maar in de meeste gevallen was je in de buurt van iemand met het het virus, stelt Roozendaal. "Minimaal een kwartier en sowieso dicht in de buurt. Dus daarom geldt het advies: heb je een melding gehad, ga in quarantaine."

"Gebruik je gezond verstand"

Wie op de website van CoronaMelder kijkt, ziet nergens staan op welke afstand je precies een melding krijgt. Wie daarna de helpdesk belt voor verduidelijking, kon tot en met dinsdag een opvallend verhaal te horen krijgen. "De app registreert ontmoetingen tot wel tien meter, dus of je in quarantaine moet? Gebruik je gezond verstand", kregen sommige bellers te horen.

"We hebben veel nieuwe mensen aangenomen en die hielden zich niet allemaal aan het script", zegt Roozendaal. "De helpdesk is bedoeld voor mensen die technische hulp nodig hebben, bijvoorbeeld met het installeren van de app. Voor dit soort zaken moet de helpdesk doorverwijzen naar de algemene adviezen die er zijn of naar de GGD."

Zorgen

Eerder bleek dat bedrijven zich zorgen maakten over personeel dat in quarantaine moet na een melding van de app. "Maar ik zou ook tegen die werkgevers zeggen: heeft iemand van je werknemers een melding gehad, dan blijft het advies om in quarantaine te gaan", zegt Roozendaal.

Dat de techniek niet honderd procent nauwkeurig is, maakt volgens hem niet uit. "Dat is het bron- en contactonderzoek van de GGD ook niet: alsof je nog weet of je een week geleden precies op anderhalve meter van iemand zat", aldus Roozendaal. "En als je op twee meter van iemand zat, is het misschien ook verstandig om in quarantaine te gaan."

Voor wie zich na een melding thuis opsluit, is er wel wel licht aan de horizon: vanaf december kunnen mogelijk ook mensen zonder klachten zich laten testen, waardoor de quarantaine minder lang hoeft te zijn.

Coronamelder

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie