Binnenland
NOSNTR

'De komende maanden krijgen 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens te maken met energiearmoede'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De komende maanden krijgen 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens te maken met energiearmoede'

De hoge energierekeningen brengen steeds meer huishoudens in het nauw. Ook bij mensen die nooit eerder krap zaten. Het kabinet verlaagde eerder de energiebelasting en btw. De problemen houden echter aan en de roep om nieuwe maatregelen klinkt steeds luider.

Welke hulp is het meest effectief tegen de hoge energierekeningen?

“Wij zien dat een grote groep Nederlander, zo’n 2,5 miljoen huishoudens, te maken gaat krijgen met energiearmoede, omdat er sprake is van een forse stijging van de energierekening, namelijk tussen de vier- en zesduizend euro”, vertelt Resi Becker, CEO van energiebedrijf Essent, in Nieuws en Co. “Dat is echt een heel groot probleem waar we nadrukkelijk een noodkreet willen uitspreken naar het kabinet en de verantwoordelijke ministers.”

Energiebedrijven

“We nemen als sector heel veel maatregelen om mensen te helpen. We geven ze advies over hun maandbedrag, zodat ze niet geconfronteerd worden met hoge rekeningen aan het einde van een jaarafrekening, we nemen ook maatregelen om isolatie mogelijk te maken.”

Overheid

“Maar wat ik zie, is dat het zulke grote afwijkingen zijn dat wij de hulp van de overheid nodig hebben om financiële steun te blijven verlenen aan de huishoudens aan Nederland. De rekening ligt twee tot drie keer hoger dan huishoudens gewend zijn. Dan is het niet meer betaalbaar met hun maandinkomen of om rond te komen.”

“Dat maakt dat wij eigenlijk vragen: geef nou zekerheid aan de inkomens om die belastingverlaging voor de komende jaren te garanderen. Zorg ook dat wij in staat zijn om langetermijncontracten aan klanten te bieden, zodat wij de energieprijzen laag kunnen houden. Zorg ook dat er subsidie komt op een pakket rondom isolatie, je hebt al een hoge maandrekening, dan om ook nog investeren in maatregelen om de rekening te verlagen, dat is er niet. Daar zou de overheid belangrijke hulp in kunnen bieden.”

Financiële problemen

“Wij zijn volop met klanten in gesprek om problemen voor te blijven en ze te adviseren om hun maandbedrag ook al aan te passen, zodat ze niet geconfronteerd worden met hoge bedragen. Maar het lukt niet altijd om vorm te geven. Deze dagen wordt de begroting van 2023 vastgesteld. We moeten nu stoppen met het praten, maar we moeten nu echt iets gaan doen.”

“Het gaat er ons juist om dat we klanten in staat stellen om de rekening te kunnen blijven betalen. Wij treffen ook betalingsregelingen met klanten om ze juist uit de problemen te halen. Maar wij kunnen dit als energieleveranciers uit Nederland niet alleen oplossen. Als dit soort grote stijgingen plaatsvinden, moeten we het samen oplossen.”

NC essent

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie