Binnenland
AVROTROS

Zelftesten: waarom Nederland nog een hoop kan leren van onze buurlanden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelftesten: waarom Nederland nog een hoop kan leren van onze buurlanden

Waar je eerst nog drie zelftesten voor vijf euro op de kop kon tikken, betaal je nu al gauw drie tot vijf euro per stuk. Als je als gezin vier twee keer per week een zelftest moet doen op advies van de school, lopen de kosten snel op. Als je ze überhaupt nog weet te bemachtigen, want in veel winkels zijn de coronazelftesten uitverkocht.

In iedere supermarkt, drogisterij en apotheek kun je zelftesten kopen. Hoe weet je dat je een goede zelftest te pakken hebt? Van Zelst: "Op de website van het RIVM en de Rijksoverheid staat een lijst met zelftesten die gevalideerd zijn door het RIVM."

Zelftest of PCR-test

De zelftest zal volgens Van Zelst nooit kunnen concurreren met de PCR-test. "De PCR is de gouden standaard. De zelftesten zijn erg goed, maar het grootste probleem bij de zelftesten zit in het stuk sensitiviteit."

Dat is volgens hem de graadmeter die we gebruiken of je bij een negatieve test zeker weet of je ook daadwerkelijk negatief bent. "Dat is bij een PCR-test heel hoog. Bij een zelftest is dat een stukje lager. Bij een positieve zelftest weet je wel vrij zeker dat je wel besmet bent."

Dure grap

De prijs voor een zelftest varieert per winkel. Het begint bij drie euro en kan oplopen tot negen euro. Dat komt door Van Zelst doordat we het overlaten aan de markt en doordat fabrikanten zelf de prijzen mogen betalen. Ook vraag en aanbod spelen mee. Als je als ouders van twee kinderen iedere week twee testen moet doen, kost dat je dus zo 24 euro per week en dat is niet mis.

"De zelftesten zijn een nuttige extra maatregel bovenop een heel pakket aan interventie, zoals de basismaatregelen", zegt Van Zelst. "Het biedt een extra laag bescherming als je dat met grote regelmaat doet. Dat betekent wel dat de overheid dit moet steunen. Anders wordt het voor ouders wel een dure grap."

Zo regelen ze dat in andere landen

In een aantal Duitse deelstaten pakken ze het heel anders aan. "Daar maken ze gebruik van PCR-lolly tests. Dat zijn een soort lolly's waar je tien minuten aan sabbelt en die doe je vervolgens in een grote bak, die bak wordt door de machine gehaald. Als die test dan positief uitpakt, weet je dat er iemand met corona in de klas zit en dan kun je individueel gaan testen", legt Van Zelst uit.

Nederland is zeker geen kampioen zelftesten. "In Engeland kun je bijvoorbeeld gratis zelftesten bij de apotheek halen. In Denemarken, Duitsland en Oostenrijk proberen ze het testen naar de mensen toe te brengen door op elke hoek van de straat of in elk dorp een teststraat te hebben en dat zorgt ervoor dat veel meer mensen zich laten testen. Daar is voor Nederland nog veel ruimte voor verbetering."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie