Binnenland
NOS

Nog nooit kozen zoveel mensen voor euthanasie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nog nooit kozen zoveel mensen voor euthanasie

In 2021 kozen 7666 mensen voor euthanasie. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie. Dat was in eerdere jaren nooit zo hoog geweest.

Nog nooit kozen zoveel mensen voor euthanasie

Het zou om een stijging gaan van ruim tien procent. Het verbaast voorzitter van de toetsingscommissie, Jeroen Recourt, niet. “Afgelopen jaren is de stijging eigenlijk constant”, legt hij uit in het NOS Radio 1 Journaal. “Ook dit jaar zien we de stijging gewoon doorzetten. Het ligt dus in de lijn der verwachting.”

Oorzaak

Wat de precieze verklaring is achter de stijging, is moeilijk om te bepalen. “Het is niet onderzocht”, vertelt Recourt. “Het is op zichzelf logisch. Mensen hebben steeds meer regie over hun leven en het eind van hun leven. Het is een geïndividualiseerde samenleving en daarin is het steeds gewoner dat iemand zegt: ik wil bewust sterven op het moment dat ik nog relatief helder van geest ben en daar nog de regie over kan nemen. ”

Volgens hem ligt het niet aan de vergrijzende samenleving. “Je ziet ook in het percentage totale sterftecijfer dat het is toegenomen in 2020. Dat ging van 4,1 procent naar 4,5 procent in 2021. Op het totaal aantal euthanasie is het langzaam iets toeneemt.”

Euthanasiewet

De Euthanasiewet bestaat vandaag ook twintig jaar, Recourt vertelt dat er in de afgelopen jaren niks is verandert aan de wet. “De wet is zoals hij twintig jaar geleden is vastgesteld. Natuurlijk de praktijk komt telkens met nieuwe vragen, die we moeten toetsen. De wet kent dezelfde criteria als twintig jaar geleden.”

Criteria

Er zijn een aantal criteria waar mensen aan moeten voldoen voordat ze euthanasie aan kunnen vragen. “Het moet allereerst een vrijwillige en wel overwogen verzoek zijn. Het mag geen spontane opvlieging zijn, maar het mag ook niet onder van een ander.” De uitvoerende arts kijkt ook of het lijden uitzichtloos of ondragelijk is. “Het moet echt om lijden gaan wat niet te dragen is en ook niet te voorkomen is op een andere manier.”

Naast de toetsing van de uitvoerende arts moet ook een onafhankelijke arts dezelfde toetsing afnemen en tot dezelfde conclusie komen. “Tot slot moet de medische uitvoering ook zorgvuldig gaan. Dat zijn dan de punten die wij toetsen. In de praktijk zien we dat op het totaal aantal euthanasiegevallen echt maar heel weinig, minder dan 0,1 procent, niet aan die criteria voldoet. Dus de praktijk is heel zorgvuldig.”

RJN euthanasie

Ster advertentie
Ster advertentie