Binnenland
BNNVARA

Kun je aan een tuin zien wie hem gemaakt heeft?

foto: Omslag Rotgrond bestaat nietfoto: Omslag Rotgrond bestaat niet
  1. Nieuwschevron right
  2. Kun je aan een tuin zien wie hem gemaakt heeft?

Gerbrand Bakker verwondert zich over van alles wat hij tijdens zijn werk als hovenier tegenkomt: vogels, bomen, huisdieren en, natuurlijk, tuinen. In zijn boek Rotgrond bestaat niet probeert Bakker de menselijke drang om de natuur te willen controleren te doorgronden. En dat prachtige boek is genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs. Daarover gaat het in Vroege Vogels.

Nominatie Jan Wolkers Prijs: Rotgrond bestaat niet

Net, wild of overwoekerd

Net en aangeharkt, wild, overwoekerd, tuinen die je om de tuin leiden – Bakker heeft het allemaal gezien en onderzoekt of en hoe de gecultiveerde natuur de menselijke psyche weerspiegelt. Kun je aan een tuin zien wie die tuin geschapen heeft? Willen we de natuur, die onherbergzame toestand, naar onze hand zetten, om te laten zien dat wij mensen toch sterker, slimmer of krachtiger zijn?

Bakker neemt de lezer mee door de seizoenen naar de bossen in Duitsland - zijn huidige woonplaats. Maar ook naar zijn geboortegrond: de Wieringerwaard. Op lichtvoetige en humoristische wijze maakt Bakker je deelgenoot van zijn leefwereld waarin hij onderzoekt hoe wij – mensen, planten, dieren – samenleven in een wereld waarin hij de natuur toejuicht en vervloekt, maar waarin hij boven alles de verbinding probeert te zoeken.

Jan Wolkers Prijs

Vijf Nederlandse natuurboeken zijn in de race voor de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek. De afgelopen weken kwamen alle genomineerden in Vroege Vogels aan bod. rotgrond bestaat niet is de laatste in deze mooie lijst. 21 oktober komt het allemaal tot een climax als de winnaar bekend wordt gemaakt, tijdens een speciale uitzending in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Het juryrapport

Jurylid Jean Pierre Geelen: "Hij schrijft over zijn tuin op een typische Gerbrand Bakker manier. Hij schrijft bijvoorbeeld over robotmaaiers en zegt dan, 'Ik heb angst voor robotmaaiers. Dit zijn volkomen autonome apparaten die al naar gelang hun instellingen twee of drie keer per week uit hun hok komen om het gras te maaien. Als dat gebeurd is keren ze weer terug naar hun hok, als een hond.' Dat is typisch Gerbrand Bakker, een heel eigenwijze toon die ons zeer goed is bevallen."

Op zondag 21 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt, tijdens een speciale uitzending van Vroege Vogels in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie