Binnenland
MAX

Slangenbeten, gedumpte fretjes en kat in De Kuip: bijzondere verhalen van dierenambulance

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slangenbeten, gedumpte fretjes en kat in De Kuip: bijzondere verhalen van dierenambulance

Gebeten door een papegaai, op de horens genomen door een koe, een kat in De Kuip redden of een slang lokken uit een vaatwasmachine... Nancy Groeneveld heeft al heel wat avonturen beleefd met verschillende dieren. Ze rijdt al 25 jaar mee op de dierenambulance en besloot haar verhalen te bundelen in een boek, vertelt ze in Villa VdB.

Al vroeg in haar carrière bij de dierenambulance maakt Nancy al een heftig incident mee: "Ik zat net bij de dierenambulance toen ik werd opgeroepen voor een grote managebrand. De brandweerlieden hadden de deuren opengezet en zo'n 30 paarden kwamen op me afgerend. Dat was doodeng, het bracht me terug naar een ongeluk met een koe in Spanje. Die had me op de hoorns genomen."

Zwaaien in een reflecterende jas

Nancy hielp de koe, die niet meer zelfstandig kon opstaan. Maar zodra het beest stond, wilde het uit paniek weg. En juist op dat moment stond Nancy voor haar. Ze werd op de hoorns genomen en raakte gewond. "Toen die paarden een jaar later bij die stalbrand op me af kwamen rennen dacht ik; daar gaan we weer", blikt ze terug. Gelukkig helpt het dat ze een reflecterende jas aanheeft en hard zwaait. De paarden zien haar en rennen haar voorbij, "maar het was spannend."

Verschillende dieren

Hoe langer je op de dierenambulance zit, hoe meer ervaring je natuurlijk hebt. Zo leer je met veel verschillende dieren omgaan, vertelt Nancy: "Mensen zijn vaak bang voor een zwaan. Maar als je die rustig benadert en je weet hoe het moet, dan zijn zwanen minder gevaarlijk dan agressieve honden of katten. Net als bij slangen. Als je ziet dat het een klein rattenslangetje is (een wurgslang, red.), dat is echt wat anders dan een gifslang die ook in Nederland gehouden wordt. Dan nemen ook wij contact op met specialisten."

'Vandaag is de hond ingeslapen, morgen gaat het baasje'

Natuurlijk maak je ook veel verdrietige momenten mee. Als dieren lijden, doet dat haar meer dan dieren die al dood zijn. "Maar je vindt ook gedumpte dieren. Konijnen in een doosje, fretjes in een reismandje bij de vuilcontainer. Dat is wel triest."

Maar sommige verdrietige momenten zijn ook bijzonder. "We haalden een hond op die net door een dierenarts was laten inslapen. Toen we daar kwamen vertelde een man dat 'vandaag is de hond ingeslapen, morgen gaat het baasje'. Toen bleek dat het baasje euthenasie liet plegen, maar ze wilde wel wachten tot de hond 'op' was. En dan ga je heel anders naar binnen. Dat werd een bijzonder gesprek."

Kat in De Kuip

Rij je mee op de dierenambulance, dan kom je af en toe ook op bijzondere plekken, vertelt Nancy. "Er was een wedstrijd gaande, Feyenoord-Twente. Die kat zat onder de eretribune en moest worden opgehaald. Dus we moesten door allerlei sluizen heen en uiteindelijk ben ik onder de tribune gekropen." Uiteindelijk kunnen ze het dier meenemen. Toen er gevraagd werd of ze nog de wedstrijd wilden volgen, bedankte Nancy namens haar en haar mannelijke collega. Pas op de weg terug zag ze het Feyenoord-kettinkje in de hals van haar collega. "Toen voelde ik me wel een beetje lullig."

Al haar verhalen heeft Nancy gebundeld in het boek Blaffende honden bijten soms.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie