Binnenland
MAX

Waarom we dode dieren eigenlijk zouden moeten laten liggen (en dat gebeurt al in Zeeland)

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom we dode dieren eigenlijk zouden moeten laten liggen (en dat gebeurt al in Zeeland)

Als het aan ecoloog van Leo Linnartz ligt, kom je steeds vaker dode dieren tegen in de natuur. Hij vindt namelijk dat Nederland moet verwilderen. En om dat voor elkaar te krijgen horen dode dieren te blijven liggen, zegt hij. Linnartz legt het uit in Villa VdB.

Natuur z'n gang laten gaan

Volgens Linnartz is het belangrijk om de natuur weer haar eigen gang te laten gaan. "We geven de natuur de kans om op eigen benen te staan en stimuleren haar om voor haar eigen zaakjes te zorgen." Dit betekent dat dode dieren niet langer opgeruimd moeten worden, maar juist moeten blijven liggen, zodat de natuur zichzelf kan recyclen.

Goed voor biodiversiteit

Als we dat laten gebeuren zie je dat er enorm veel interessante dingen gebeuren, vertelt de ecoloog: "Er komt een enorme hoeveelheid aan biodiversiteit op af. Heel veel soorten kevers en vliegen bijvoorbeeld, maar ook vogels, vossen, zwijnen, enzovoorts. Alles bij elkaar levert dat een enorme hoeveelheid aan biodiversiteit op."

Linnartz benadrukt dat het proces goed gereguleerd kan worden. In Zeeland is bijvoorbeeld een proef gestart waarbij dode dieren bewust op het strand worden achtergelaten. "De natuurorganisaties zijn daar heel blij mee" vertelt Linnartz, al was het een behoorlijke klus om een geschikte plek te vinden: "Op een plek waar heel veel mensen komen is niet zo'n heel goed idee, want het karkas zou best wel even kunnen stinken."

Dieren langs de snelweg

Betekent dat dat we de dieren langs de snelweg ook maar moeten laten liggen? "Nee - zoals ik al zei trekt het veel dieren aan, dus dat zou een bloedbad kunnen worden" vertelt de ecoloog. Deze dieren worden in dat geval dan verplaatst naar een bos in de buurt - ieder keer op een andere plek, vertelt hij: "Dat is beter dan naar de afvalverbranding"

Hoewel deze aanpak er vooralsnog alleen in Zeeland is, is Linnartz optimistisch over de toekomst: "Het is een stap in de goede richting," zegt hij, "en het zou geweldig zijn als andere provincies ons voorbeeld volgen."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie