Binnenland
NOS

De eerste Nederlander wordt vandaag gevaccineerd, maar hoe lang blijf je beschermd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De eerste Nederlander wordt vandaag gevaccineerd, maar hoe lang blijf je beschermd?

Vandaag en gisteren riepen de brancheorganisatie voor mantelzorgers, Mantelzorg NL, en de Gezondheidsraad al op om de ouderen en kwetsbaren als eerste te vaccineren. Nu wordt vandaag toch de eerste prik gezet bij medewerkers van verzorgingstehuizen en zullen ook het ziekenhuispersoneel en de huisartsen kunnen rekenen op de vaccinatie.

Christian Hoebe is arts, epidemioloog en daarnaast ook lid van het Outbreak Management Team. Hij is niet overtuigd van de huidige keuzes in de vaccinatiecampagnes. "Het is altijd een lastige keuze, op het moment dat je schaarste hebt kan je echter niet anders. De Gezondheidsraad heeft er echter goed over nagedacht.", vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Zorgmedewerkers krijgen toch de voorkeur

Er zijn drie strategieën waar die Gezondheidsraad zich over heeft gebogen, zo hebben ze voornamelijk gekozen voor het voorkomen van zoveel mogelijk oversterfte. Maar aan de andere kant zitten we volgens Hoebe in een pandemie die de zorg flink ontwricht, daarom is er eerder de keuze gemaakt om het zorgpersoneel als eerste te vaccineren.

"Met name in de acute zorg is het nodig om de mensen te vaccineren, juist omdat je ziet dat er veel druk is op die afdeling. Tegelijkertijd brengt het Pfizer-vaccin een lastiger puzzel, omdat dit vaccin beter zou werken bij ouderen. Om daarnaast nog maar te spreken over de moeite die het kost om het vaccin logistiek bij de mensen te krijgen. Daarom willen we vooral de zorgmedewerkers als eerste worden gevaccineerd", gaat Hoebe verder.

Lengte bescherming nog steeds onduidelijk

Vandaag wordt dus ook de eerste prik gezet om een uur of half negen. Er is echter een tweede nodig om het vaccin zo betrouwbaar mogelijk te laten zijn. De eerste vaccinatie sluit dan ook niet uit dat wanneer je gevaccineerd bent, je toch nog besmet kan raken. "Het kan zo zijn dat je tussen de vaccinaties besmet raakt met het virus. Bij het Pfizer-vaccin moet je na drie weken de tweede dosis ontvangen. Het zou iets langer kunnen zijn, maar we maken in principe direct de afspraak. Maar we gaan er niet vanuit dat een besmetting de effectiviteit aanpast."

Het is echter nog maar de vraag hoe lang het vaccin gaat werken, juist omdat het pas geleden ontwikkeld is en het onderzoek nog loopt. "Het komende jaar zullen we gaan zien hoe lang je immuun bent voor het virus, wanneer je een vaccin hebt gekregen. Het zou kunnen betekenen dat je maar een jaar beschermd bent, hoewel het ook zou kunnen zijn dat je langer beschermd bent", sluit Hoebe af.

RJN Hoebe

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie