Binnenland

Deze Dag Toen: Lance Armstrong bekent dopinggebruik
NOS

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Lance Armstrong bekent dopinggebruik

"Ik begrijp nu beter hoe enorm mijn verraad was, voor heel veel mensen die me vertrouwden en me verdedigden. In een chatroom, op het werk, of op de fiets, ze kwamen voor me op. Na mijn bekentenis voelden zij zich idioten. Dat is een zware last en daar moet ik mee leven." Zo kijkt Lance Armstrong terug op een interview met Oprah Winfrey uit 2013.

Het is vandaag precies vijf jaar geleden dat hij tegenover Oprah, een het oog van de volledige wereld, voor het eerst toegaf doping te hebben gebruikt. De talkshowhost stelde hem zeven vragen, zeven keer moest hij bevestigend antwoorden.

Oprah: “Heb je ooit prestatiebevorderende middelen genomen?”
Armstrong: “Ja.”
Oprah:
“Was epo daar één van?”
Armstrong: “Ja.”
Oprah: “Heb je ooit bloedtransfusies ondergaan en bloeddoping gebruikt?”
Armstrong: “Ja.”
Oprah: “Heb je testosteron, cortisone en groeihormonen gebruikt?”
Armstrong: “Ja.”
Oprah: “Heb je verboden middelen of bloeddoping gebruikt voor al je overwinningen in de Tour?”
Armstrong: “Ja.”

Het zal geen verassing zijn dat de bekentenis alle headlines haalde. De 44-jarige Texaan, die inmiddels meerdere Tourzeges kwijt is, leek tijdens het interview weinig berouw te tonen.

In 2015 kreek hij terug op zijn optreden tijdens Oprah. "Oprah kwam te vroeg. Het heeft jaren geduurd voordat ik begreep wat ik had gedaan. Ik zat vast en wilde er vanaf zijn. Ik had alles nog niet verwerkt. Nog steeds niet", vertelde hij in een interview met The Times.

In het gesprek met The Times toonde hij zich weinig hoopvol over de sporters van de volgende generatie. “Wij hadden een middel, epo, dat was zo efficiënt. Als er morgen weer zo'n middel komt dat niet te traceren is, dan gaat iedereen het gebruiken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie