Binnenland
EONOS

Het waargebeurde sprookje van Maria Sjarapova

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Het waargebeurde sprookje van Maria Sjarapova

Maria Sjarapova was 17 jaar jong toen ze in 2004 Serena Williams versloeg op het heilige gras van Wimbledon. Dat was het moment waarop de blonde Russin de wereld veroverde. Uiteindelijk zou ze vijf grandslamtoernooien in totaal winnen waarbij twee keer de Open Franse Tenniskampioenschappen op Roland Garros. Doordat ze ook de US Open en de Australian Open op haar naam schreef boekte ze een Career Slam, een prestatie die maar door tien vrouwen geleverd. Nadat ze was afgezakt naar de 373e plaats op de wereldranglijst besloot ze per direct haar loopbaan te beëindigen.

Volgens Marcella Mesker, tenniscommentator van de NOS, was het verhaal van Mario Sjarapova het verhaal van een waargebeurd sprookje. In Langs de Lijn En Omstreken vertelde ze over het kleine meisje dat op zevenjarige leeftijd met haar vader naar Amerika vertrok met nog geen duizend dollar op zak en de Engelse taal onmachtig. Ze gingen naar de tennisschool van Nick Bollettieri waar ze eerst nog kreeg te horen dat ze te jong was. "Maar ze was zo goed, toen Bollettieri één keer z'n oog op haar liet vallen zei hij: Zij komt binnen, ik betaal haar kosten, zij mag trainen in mijn academie."

Marcella Mesker.mp3

Behalve een succesvol tennisster ontpopte Maria Sjarapova zich ook als een succesvol zakenvrouw. Ze had een eigen kledinglijn en bracht eigen snoepjes op de markt, Sugarpova. In het totaal verdiende ze naar schatting zo'n 325 miljoen dollar waarvan 'maar' 38 miljoen prijzengeld. Ze was een beeldschone glamourvrouw die bij haar Wimbledon-titel werd vergeleken met de vroegere tennis-babe Anna Koernikova. Maar van die vergelijking wilde ze volgens Mesker niet weten. " Ze zei meteen: Ik ben geen Koernikova want ik win wedstrijden." Daarmee verwees ze op sarcastische wijze naar het ontbreken van titels op de erelijst van haar landgenote. Sjarapova had die wel. Naast vijf grandslamtitels won ze 36 keer een WTA-toernooi.

Ster advertentie
Ster advertentie