Binnenland
KRO-NCRV

Viroloog: 'Terrassen zouden open kunnen, virusoverdracht in buitenlucht zeer onwaarschijnlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Viroloog: 'Terrassen zouden open kunnen, virusoverdracht in buitenlucht zeer onwaarschijnlijk'

"Het kan gewoon niet", zegt minister Hugo de Jonge over de oproep van burgemeesters en horeca om de terrassen te openen. Volgens hoogleraar Louis Kroes kan het wél veilig, zegt hij in Spraakmakers. "Virusoverdracht in typische buitensituatie is zeer onwaarschijnlijk tot onmogelijk."

Kroes is hoogleraar klinische virologie van het Leids Universitair Medisch Centrum. Volgens hem is het vanuit virologisch oogpunt vrij duidelijk. "We hebben het proces van virusoverdracht goed bestudeerd en daaruit kunnen we eigenlijk wel concluderen dat in een typische buitensituatie dit zeer onwaarschijnlijk tot onmogelijk wordt geacht."

Epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM zei eerder tegen de Volkskrant dat vaststaat dat er wel besmettingen plaatsvinden in de buitenlucht. Afgelopen zomer zijn er voorvallen op tuinfeestjes en borrels in de buitenlucht bekend. Volgens Van den Hof is de stelregel dat hoe meer mensen je bij elkaar zet, des te meer risico je loopt.

'Definieer een buitenterras'

Onder deze 'typische buitensituatie' valt volgens Kroes dan ook niet een open voetbalstadion waar mensen hutje mutje op elkaar staan of een verwarmd terras onder een luifel. "Ik zou adviseren om een echt buitenterras te definiëren dat aan drie zijden open is en niet overdekt. Het moet ruim qua bezetting zijn zodat mensen niet te dicht op elkaar zitten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Buitenruimte status apart'

Voor de algemene buitenruimte zoals het park of het strand, ziet Kroes weinig bezwaren vanuit virologisch oogpunt. "Binnen- en buitenhuis is een wereld van verschil voor de overdracht van virussen." Hij ziet ook weinig gevaar in de beelden van het Vondelpark van afgelopen week. In de open buitenruimte zijn er te veel luchtstromen voor de minuscule virusdeeltjes om mensen te besmetten.

Stand.nl: De terrassen opengooien is een slecht idee

Ster advertentie
Ster advertentie