Binnenland
NOS

Kritische conclusies in rapport over undercoveractie: 'Infiltrant zag geen andere uitweg'

  1. Nieuwschevron right
  2. Kritische conclusies in rapport over undercoveractie: 'Infiltrant zag geen andere uitweg'

Is de politie nalatig geweest tijdens een langdurige undercoveractie, waarbij een infiltrant zich van het leven beroofde? Vandaag verschijnt een onafhankelijk rapport over de zaak. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met justitieverslaggever Remco Andringa.

Video niet beschikbaar

Meer dan een jaar lang kwam een agent met de codenaam A-4265 over de vloer bij een vermeende crimineel uit Brabant. Normaal duurt zo'n operatie een paar maanden. Ingewijden spreken van een uit de hand gelopen operatie, waar de druk op de agent te ver is opgevoerd en deugdelijk toezicht ontbrak.

Misstanden

De verwachting is dat in het rapport kritische conclusies worden getrokken over de werkwijze van de politie. Daarmee past het binnen een reeks andere onderzoeken naar misstanden bij de Landelijke Eenheid, de politie-eenheid waar ook de undercoveroperaties onder vallen. "Via vakbonden hebben meerdere undercoveragenten geklaagd over werkdruk, gebrek aan vertrouwen in hun leidinggevenden, slechte begeleiding en gebrekkig toezicht", aldus justitieverslaggever Remco Andringa in het NOS Radio 1 Journaal.

De zaak in Brabant draait om een groep die zich bezig zou hebben gehouden met cocaïnetransporten. Een naam die daarbij opdook, was die van de 46-jarige Joop M. uit Zevenbergschen Hoek. Hij zou corrupte contacten in de haven van Vlissingen hebben. Andringa: "Toen begin vorig jaar het huis naast deze verdachte te koop kwam, zag de politie een gouden kans. Ze kochten dat huis en plaatste daar een undercoveragent die zich voordeed als de vriendelijke nieuwe buurman en kreeg de opdracht om zo veel mogelijk nieuwe informatie te verzamelen."

'In de steek gelaten'

"Dat lukte heel goed. Dit was een doorgewinterde undercoveragent die aan zijn laatste klus voor de politie was begonnen. Hij kwam veel bij de verdachte en zijn vrouw thuis. Hij hielp zelfs hun zoontje met zijn huiswerk. Dat duurde ruim een half jaar. Toen is de verdachte in dat onderzoek gearresteerd, maar opmerkelijk genoeg stopte de undercoveractie niet. De politie hoopte meer te kunnen achterhalen en dus moest de infiltrant doorgaan. Dat leidde tot problemen", vertelt Andringa.

"De druk zou zijn opgevoerd en er zou een verhouding zijn ontstaan met de vrouw van de verdachte waardoor de agent in gewetensnood kwam. Hij zou meerdere keren hebben aangegeven dat hij wilde stoppen met de operatie, maar daar zou niet naar geluisterd zijn. En uiteindelijk zou hij zich dermate in de steek gelaten hebben gevoeld, dat hij geen andere uitweg meer zag en in de woning zichzelf van het leven beroofde."

r1jn undercover

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie