Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Marc Bonten over waarom de nachtclubs achteraan staan in de risico-afweging

  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Marc Bonten over waarom de nachtclubs achteraan staan in de risico-afweging

Na twee jaar dichte deuren willen de nachtclubs 12 februari uit protest weer open. Het OMT adviseert het kabinet over de risico’s van de overbelasting van de zorg. In die risicoanalyse staan de nachtclubs achteraan, zegt Marc Bonten bij Spraakmakers.

Verschillende principes

Om het totaalaantal besmettingen en de verwachte zorgbelasting binnen de marges te houden, gelden er verschillende principes, legt Bonten uit. Zo zijn contacten tussen individuen veiliger dan tussen groepen. Als het buiten gebeurt dan is het veiliger dan binnen en lokaal is minder risicovol dan nationaal omdat er minder voor gereisd hoeft te worden.

Quote

Als je dat lijstje afloopt dan komt het nachtleven niet vooraan te staan

Daarnaast geldt de bestuurlijke afweging dat noodzakelijke activiteiten zoals werk en school prioriteit hebben over recreatieve activiteiten. "Als je dat lijstje afloopt, dan komt het nachtleven – hoe vervelend dat ook is – niet vooraan te staan."

Openen in stapjes

Het OMT adviseerde eerder om de sectoren in stapjes te openen. "Het nachtleven is in het totale uitgaansleven het grootste risico. Dat kun je met ventilatie niet allemaal voorkomen." Met deze mate van besmetting zijn ook de toegangsbewijzen van weinig belang, erkent Bonten.

Het OMT zal zich vrijdag weer buigen over een nieuw advies vanuit medisch epidemiologisch perspectief. "Het is aan het kabinet om te besluiten welke risico's ze bereid zijn om te nemen."

'De nacht is een ventiel'

Volgens Haroon Ali wordt het belang van de nacht onderschat. "De nacht is een ventiel voor alledaagse dingen." De mentale last die veel mensen ervaren na twee jaar pandemie zou ook een reden moeten zijn om het nachtleven weer te openen. "Fysiek dansen in een donker hol is een ventiel voor veel leed dat mensen ervaren."

De kroeg lost deze behoefte niet op, vindt Ali. "De spontane ontmoetingen zijn uit het leven verdwenen. Iedereen zit in dezelfde bubbel. Veel mensen (jong en oud) ontmoeten in het nachtleven nieuwe mensen met andere ideeën en die je gedachtes uitdagen. "Met je vrienden in de kroeg is niet hetzelfde, die zie ik al twee jaar."

Illegale party's

Steven Vermaas is de eigenaar van Club Disco Dolly in Amsterdam én een van de initiatiefnemers van de actie onder clubs om open te gaan vanaf 12 februari. Hij vindt dat clubs een uitlaatklep zijn die juist in deze tijd – waar steeds meer jongeren kampen met psychische problemen - hard nodig is.

Het effect wat de nacht heeft op jongeren en op hun sociale ontwikkeling, wordt volgens Vermaas door de overheid onderschat. Daarbij bieden clubs een veiliger alternatief dan de illegale feestjes die nu georganiseerd worden. "Wij hebben beveiliging en ventilatie die onvergelijkbaar is met wat er nu gebeurt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie