Binnenland

'Nieuwe Ben-Hur is aardige B-film met goede actie'

foto: Screenshot YouTubefoto: Screenshot YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nieuwe Ben-Hur is aardige B-film met goede actie'

Twee verschillende filmposters, twee trailers: de makers van de film Ben Hur richten zich op de liefhebbers van actie maar ook op gelovigen. Desondanks zegt filmrecensent Rick de Gier op NPO Radio 1 dat de remake niet kan wedijveren met het origineel: de met 11 Academy Awards gelauwerde Ben-Hur film uit 1959.

Ben-Hur speelt zich af in de tijd van Jezus, rond het jaar 0. Hij is de zoon van een rijke familie uit Jeruzalem en bevriend met Messala, de zoon van een Romeinse belastinginner. Op een gegeven moment komen ze tegenover elkaar te staan en dat mondt uit in de bekende paardenrace.

De 100 miljoen euro kostende film gaat geen Oscars winnen, verwacht De Gier. "Maar als je zin hebt in een aardig B-film met goede actie, is het best oké."

Waar gaat het dan mis? "Ik denk dat teveel partijen iets met de film willen. Ze hebben Ben-Hur duidelijk gemaakt voor het actiepubliek én het religieuze publiek en dat levert een rare tweeslachtige film op." Voor die twee doelgroepen zijn bijvoorbeeld verschillende posters en trailers gemaakt:

De actietrailer:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De 'geloofstrailer':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het heeft De Gier niet overtuigd. "Door die tweeslachtigheid heb je het gevoel dat je heel erg wordt bespeeld door de marketingafdeling en dat wil je nou ook weer niet." Hollywood zet vanwege financiën steeds meer in op remakes van blockbusters, merkt de filmrecensent. "Maar dit was een miscalculatie. Misschien moet Hollywood gewoon geen remakes maken van klassiekers. Je wilt ook geen remake zien van Lord of the Rings of de Titanic."

Ben-Hur is vanaf deze week te zien in de bioscoop

Ster advertentie
Ster advertentie