Binnenland
NTRPowNed

‘Natuurcompensatie? Ze hebben maar één doel: onze vissers weg hebben’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Natuurcompensatie? Ze hebben maar één doel: onze vissers weg hebben’

Door natuurcompensatie raken de vissers aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust wellicht een groot deel van hun vangstgebied kwijt. Bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte, een uitbreiding van de Rotterdamse Haven, is afgesproken het natuurverlies te compenseren. In 5 Dagen doen betrokkenen hun verhaal.

1. Bezem over de zeebodem

Hoe schadelijk is de bodemberoerende visserij, waarbij met vistuigen over de bodem wordt gesleept? Ecoloog Tobias van Kooten van Wageningen Marine Research vertelt over de gevolgen van dit soort visserij op de zeebodem.

Video niet beschikbaar

2. De fabriek

Ramon van de Gruiter is mede-eigenaar van De Zeeuwse Mossel. Éen van de vier ‘scheermes’ vissers in het Nederlandse kustgebied. Een industrie waar een hele wereld achter schuilgaat, vertelt hij in 5 Dagen.

Video niet beschikbaar

3. ‘Ze hebben maar één doelstelling en dat is ons weg hebben’

Garnalenvissers maken zich zorgen over de toekomst van hun vangstgebied. Zo ook Koos de Visser: “Het is jammer, dat het op zo’n manier moet.”

Video niet beschikbaar

4. ‘Dit smaakt meer naar garnaal’

Waar garnalen normaal gesproken naar Marokko worden getransporteerd om daar gepeld te worden, gebruiken ze in restaurant Bru17 in Bruinisse een lokaal gevangen en gepelde garnaal. Chefkok Joost Deurloo vertelt over het belang van regionale producten voor zijn gerechten.

Video niet beschikbaar

5. Verantwoordelijk

15 jaar na de start van de aanleg van de Tweede Maasvlakte heeft de geplande natuurcompensatie nog niet plaatsgevonden. Directeur Milieu Eric van der Schans van de verantwoordelijke partij Havenbedrijf Rotterdam vertelt waarom de compensatie nog niet is gerealiseerd.

Video niet beschikbaar

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie