Binnenland
NTRPowNed

Natuurcompensatie: spannend jaar voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse vissers

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Natuurcompensatie: spannend jaar voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse vissers

Het wordt een spannend jaar voor de visserij aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust. Verschillende garnalen- en schelpdiervissers dreigen een groot deel van hun vangstgebied kwijt te raken door natuurcompensatie. "Onrecht van de bovenste plank", zegt Evert de Blok, eigenaar van een garnalenpelbedrijf, in 5 Dagen.

5 Dagen...

Bij de start van de aanleg van de Tweede Maasvlakte in 2008 werd bepaald dat er tien keer zoveel natuurgebied terug moest komen. De politiek moet – na zo’n 15 jaar – die belofte snel gaan nakomen, oordeelt de rechter.

Garnalen

De Blok maakt zich zorgen om de gezinnen in de regio die inkomsten dreigen te verliezen, zegt hij. Zelf opende hij in oktober nog zijn Stellendamse Garnalen Pel Centrale. "Tussen de 1 à 2 miljoen euro zit in het bedrijf."

"Ik kan waarschijnlijk wel door, maar als de vissers het opgeven dan niet. Dan zijn er geen garnalen meer. Dat geldt ook voor alle garnalenkottereigenaren die ook miljoenen hebben geïnvesteerd. Dat dreigt ook allemaal op de helling te gaan."

Wat gaat er gebeuren?

Al langer zijn vissers, natuurorganisaties, Havenbedrijf Rotterdam en de overheid in gesprek over plannen voor natuurcompensatie. Het is nu aan politiek Den Haag om een knoop door te hakken.

"We zien dat er wel veel pijn bij de vissers terechtkomt", zegt Anneklaar Wijnants van Natuurmonumenten, een van de verenigingen die zich ervoor inzet dat de natuur alsnog gecompenseerd wordt. "Op het moment dat er vissers worden getroffen, vinden wij ook dat daar een volledige en ruimhartige compensatie tegenover moet staan vanuit het Rijk."

Debat in Tweede Kamer

Demissionair minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) moet de Tweede Kamer nog informeren over hoe de natuurcompensatie in de Voordelta eruit moet zien. Op 8 februari debatteert de Tweede Kamer over de kwestie.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie