Binnenland
EO

'Kerken moeten meer doen in de opvangcrisis; ze zijn te lang stil geweest'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kerken moeten meer doen in de opvangcrisis; ze zijn te lang stil geweest'

Niet alleen de overheid, ook burgers en kerken moeten hun rol pakken in de opvangcrisis en de situatie in Ter Apel. Niemand mag weer wegkijken zegt René de Reuver, voorman van de Protestantse Kerk in Nederland. "Mensen in nood heb je te helpen", zegt hij in Dit is de Dag.

De nood is groot, dus er moet nu iets gebeuren, zegt De Reuver. En ook kerken kunnen daarin een grotere rol spelen, vindt hij. Hij verwijst daarbij naar de gemeente Kampen, die in samenwerking met de kerk statushouders wil opvangen, zoals ze dat ook met Oekraïners deden.

Maar de kerken moeten wel goed nadenken over hun rol, zegt Derk Stegeman van de PKN in Den Haag. "Ik denk dat de kerken niet als eerste met de overheid in gesprek moeten gaan, maar naar de mensen toe moeten gaan. Met hen in gesprek gaan, met hen in contact zijn. Want dat zijn de mensen voor wie wij iets moeten doen."

Kerken zijn te lang stil geweest

Stegeman juicht de oproep van De Reuver toe, want kerken zijn te lang stil geweest. "Ze moeten niet zwijgen, maar ze moeten wel heel goed nadenken wat ze kunnen doen. Ze moeten niet zomaar een overheid gaan helpen die zich zo onbetrouwbaar betoont." Hij denkt dat de overheid het probleem eigenlijk niet wil oplossen, maar het probleem laat verergeren, om meer draagvlak te creëren om strengere restricties door te voeren.

Het gevaar is dat de kerken het verwijt krijgen, mochten er dingen niet goed gaan, zegt Stegeman. "Ik beschouw dat als een serieus risico. Dat je als kerken in een soort verband met de overheid komt te staan. Dus ik denk dat het belangrijk is dat je je onafhankelijke positie en je scherpte bewaart, om kritiek te kunnen leveren naar de overheid toe."

Christelijke overtuiging

Ook De Reuver vindt de onafhankelijke positie belangrijk, maar tegelijk benadrukt hij de acute nood die er is. "We kunnen niet wegkijken. We doen dit vanuit christelijke overtuiging. Je ziet om naar een mens in nood. En alleen zeggen dat de ander het niet goed doet, is te weinig."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie