Binnenland

Reformatorisch Dagblad weigert homo-advertentie

EO
foto: Jasper Klapwijkfoto: Jasper Klapwijk
  1. Nieuwschevron right
  2. Reformatorisch Dagblad weigert homo-advertentie

Het Reformatorisch Dagblad en Jasper Klapwijk zijn met een gezamenlijke verklaring gekomen over de homo-advertentie die Klapwijk in de krant wilde plaatsen. De advertentie van twee mannen in een liefhebbende pose wordt niet geplaatst. "Ik ben teleurgesteld over de afwijzing van de advertentie", zegt Jasper Klapwijk. "Ondanks de goede gesprekken met het RD en de maximale inspanningen aan onze kant om niet aanstootgevend te zijn, krijgen wij geen ruimte voor een advertentie die vrije partnerkeuze en vrijheid van meningsuiting bepleit."

Op de advertentie die Jasper Klapwijk samen met Femmes for Freedom aanbood aan het RD, zijn twee mannen te zien in een liefhebbende pose. Deze zal alleen niet geplaatst worden door de krant. "De uiting van twee mannen die elkaar verliefd aankijken met de tekst 'Onvoorwaardelijke liefde', past niet binnen het advertentiebeleid van de krant", verklaart Cees Hovius, manager commerciële zaken van het RD.

Want waar gaat het ook alweer allemaal over? Eind maart verspreidde het Reformatorisch Dagblad flyers van stichting Civitas Christiana als protest tegen een reclamecampagne van modeketen Suit Supply. Op de flyer waren twee zoenende mannen te zien met een rood kruis door hun hoofd.

Boosdoener

Hovius kreeg de flyer destijds als eerst te zien. "Ik heb er toen feitelijk naar gekeken en ik stond achter de inhoud van de flyer." Hoofdredacteur Steef de Bruijn en zijn secretaresse waarschuwden Hovius en vroegen hem of hij wel zeker wist of deze flyer verspreid moest worden. "Met de wijsheid van nu zou ik deze flyer en foto niet meer plaatsen." De flyer leidde tot veel commotie en mensen voelden zich gekwetst. Dat heeft Cees Hovius geraakt. "Ik vind mezelf de boosdoener en heb spijt."

Miskleun

Ondanks het feit dat de advertentie niet wordt geplaatst, krijgt de actie van Jasper Klapwijk wel een vervolg op de opiniepagina van het Reformatorisch Dagblad. John Lapré, die samen met zijn vriend als model poseerde voor de afgewezen homo-advertentie, zal een brief schrijven waar de hoofdredactie op zal reageren. "Ik vind het teleurstellend dat onze foto niet wordt geplaatst. Het gaat namelijk om een liefdesuiting, die niet erotisch of aanstootgevend is."

Lapré heeft de uitsluiting en marginalisering door kerkmensen aan den lijve ondervonden. "Het rode kruis door de twee zoenende mannen bracht mij terug naar die tijd en heeft mij veel pijn gedaan." Het stemt hem wel positief dat het RD nu aangeeft dat het een miskleun was en ze een verkeerd signaal hebben afgegeven.

Aanzet tot haat?

Initiatiefnemer Jasper Klapwijk had meer dan 6000 euro ingezameld om een uiteindelijke homo-advertentie in het Reformatorisch Dagblad te krijgen. Nu de advertentie niet geplaatst wordt, rijst de vraag waar het geld dan naartoe gaat. Klapwijk legt uit dat hij het geld wil doneren aan Femmes for Freedom.

Als mensen die hebben gedoneerd aangeven dat ze daar niet voor hebben betaald, krijgen ze hun geld terug. "Ook gaat Femmes for Freedom kijken of de flyer van Civitas Christiana wel door de beugel kan. Je kunt zeggen dat deze uiting aanzet tot haat tegen homo’s en wij willen kijken of er mogelijkheden zijn om dat aan te pakken."

Ster advertentie
Ster advertentie