Binnenland

Friese boerenleider krijgt dreigbrief gericht aan hele sector

foto: Agractiefoto: Agractie
  1. Nieuwschevron right
  2. Friese boerenleider krijgt dreigbrief gericht aan hele sector

De Friese melkveehouder Jitty van der Werf heeft een dreigbrief gekregen op haar thuisadres. In de brief wordt van alle boeren en boerinnen geëist dat ze stoppen met hun protestacties, omdat anders "elke boerderij in Nederland in 2020 een potentieel doelwit wordt voor sabotage en zelfs brandstichting".

Van der Werf heeft aangifte gedaan van bedreiging. Het oud-bestuurslid van Farmers Defence Force, een van de drijvende krachten achter de grote protestacties van de afgelopen maanden, is behoorlijk geschrokken van de brief, die al op 24 december werd bezorgd. "Dat ze weten waar ik woon, maakt het extra angstig." Ze krijgt wel vaker post van mensen "die een mening hebben over wat we doen", maar daarin staan doorgaans geen bedreigingen.

Ze vertelt dat ze nu toch nog een keer over haar schouder kijkt als ze in het holst van de nacht naar de stal moet omdat een koe ligt te bevallen. "Je loopt met een bepaalde angst." Ze roept alle boerenbedrijven op om extra waakzaam te zijn en bewakingscamera's te installeren.

Mogelijke framing

De ondertekenaars, die zich alleen met hun initialen bekendmaakten, zouden vier activistische klimaat- en dierenrechtenorganisaties zijn: Meat the Victims, Extinction Rebellion, Extinction Movement en Dierenbevrijdingsfront. Een woordvoerder van Meat the Victims weet niets van de brief, zegt hij. Hij vermoedt dat iemand de activisten in een kwaad daglicht wil stellen.

Ook Extinction Rebellion ontkent elke betrokkenheid. "We keuren bedreigingen en geweld af", zegt een woordvoerder. "Ze passen ook niet bij de geweldloze principes van Extinction Rebellion. Goed dat mevrouw Van der Werf aangifte heeft gedaan en ik hoop dat de politie de daders vindt." Bovendien gebruikt de beweging zelf niet de afkorting ER, maar XR, zegt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie