Binnenland
KRO-NCRV

Ook fitter richting de zomer? 'Kies vooral een sport die je leuk vindt'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ook fitter richting de zomer? 'Kies vooral een sport die je leuk vindt'

De lente komt eraan. De tijd voor veel mensen om weer meer te gaan sporten. Bij Fris! was eerder deze Dirk Schaars te gast, werkzaam bij het Kenniscentrum Sport. Hij geeft tips om verantwoord fit te worden.

Verantwoord (zomer)fit worden doe je zo!

Belangrijk volgens Schaars is voor iedereen die weer uit 'een winterslaap' komt dat je het sporten voorzichtig opbouwt. Er liggen veel blessures op de loer voor mensen die te snel te veel doen. "Mensen die veel op de bank hebben gezeten, kunnen bijvoorbeeld beter beginnen met wandelen of rustig fietsen," zegt Schaars.

Strak de zomer in

Als je wat strakker de zomer in wil, moet je volgens de kenner een sport beoefenen die je vol kunt houden. "Dus kies vooral een sport die je leuk vindt. Ook is het nuttig een sport te kiezen die bij je lichaam past." Zo stelt Schaars dat als je veel overgewicht hebt fietsen een betere optie is dan bijvoorbeeld rennen, dat is minder blessuregevoelig.

Maar de beste tip volgens Schaars is simpelweg eerder proberen te beginnen. "Als je nu nog moet beginnen, en je wil veel gewicht verliezen of spiermassa kweken, dan ga je het niet redden voor deze zomer." Daarop voortbordurend stelt de man van het Kenniscentrum Sport dat het handig is een sport te beoefenen die je ook in de winter kan en wil beoefenen.

Sporten gezond?

Er zijn ook een aantal tegenstanders die stellen dat sport niet gezond is. Jaarlijks zijn er waslijsten aan blessures. Volgens Schaars valt wel degelijk te zeggen dat sporten gezonder is dan niet sporten. "Maar het is belangrijk dat je verantwoord sport. En het is dus ook belangrijk welke sport je kiest. Bij de ene sport raak je sneller geblesseerd."Sporten is volgens de kenner gezond wanneer je het op een goede manier uitoefent. Dat houdt ook in dat je gebruik maakt van goede materialen, dat je rustig opbouwt en dat je goed advies inwint over de sport.

Goed luisteren

Het is volgens Schaars ook verstandig goed te luisteren naar je lichaam. "Dat is een voordeel van lekker sporten, je leert je lichaam veel beter kennen." En hoewel de kenner stelt dat grote resultaten niet meer voor de lente te behalen zijn, is er nog ruim genoeg tijd om voor de zomer lekker in je vel te komen zitten.

Ten slotte zijn recent via de gezondheidsraad onze bewegingsrichtlijnen vernieuwd. Daarin wordt aangeraden dat je 150 minuten per week matig intensief beweegt, denk aan wandelen of fietsen of eventueel wat spierversterkende oefeningen. En daarmee kom je volgens de kenner al een heel eind.

Ster advertentie
Ster advertentie