Binnenland
HUMAN

'Alsof er niet echt een dader was van de moord op mijn zus'

foto: Annaleen Louwes
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alsof er niet echt een dader was van de moord op mijn zus'

Barbara Godwaldts zus Gea werd in 2020 vermoord door haar eigen man. Omdat hij zichzelf daarna ophing volgde er geen rechtszaak. In De Publieke Tribune vertelde ze erover tegen Coen Verbraak, die in gesprek ging met mensen die femicide, of vrouwenmoord, van dichtbij kennen. "Een rechtszaak is natuurlijk slopend, maar geen rechtszaak voelt onaf. Alsof er niet echt een dader was."

Iedere acht dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door een partner of ex-partner. Dit dodelijke geweld tegen vrouwen wordt ook wel femicide genoemd, omdat vrouwen vanwege hun vrouw-zijn door mannen worden vermoord. Veruit de meest voorkomende aanleiding is een relatiebreuk die niet wordt geaccepteerd.

Ondanks de schokkende aantallen wordt het probleem in Nederland nog altijd onderschat. Instanties handelen daardoor niet altijd even adequaat, terwijl er bij partnergeweld levens op het spel kunnen staan.

'Streep eronder en door'

In De Publieke Tribune sprak Coen Verbraak met Barbara Godwaldt. Haar zus Gea Godwaldt werd in 2020 door haar man in hun woning vermoord, waarna hij zichzelf ophing. Gea werd 48 jaar en liet een dochter na. Hij liet zelf ook kinderen uit een eerdere relatie na.

Doordat hij zichzelf na de moord op Gea van het leven had beroofd, volgde er geen rechtszaak. Barbara: "Dat vond ik bijzonder pijnlijk, er wordt een beetje aan het feit dat ze vermoord is voorbij gegaan. 'Einde onderzoek, streep eronder en door', is het een beetje bij het OM."

Quote

Alsof er niet echt een dader was

Barbara Godwaldt

Voor Barbara droeg het niet bij aan de verwerking van de moord op haar zus. "Als er wel een rechtszaak volgt is dat natuurlijk slopend, maar als er geen rechtszaak is voelt dat onaf. Alsof er niet echt een dader was."

Onverteerbaar

Dat er voor haar gevoel niet echt een dader was, zag Barbara daarna ook terug in de verdeling van de erfenis en de levensverzekering van haar zus. "In eerste instantie ging alles naar de familie van de dader, want hij was de langstlevende. Uiteindelijk hebben we het nog zo kunnen regelen dat mijn nichtje (de dochter van haar zus Gea, red.) nog één derde kreeg van de erfenis van haar moeder. Maar twee derde van de erfenis van mijn zus is naar de kinderen van de dader gegaan. Ik vind dat zelf vrij onverteerbaar."

Zijn de kinderen van de dader ook niet gewoon hun vader kwijtgeraakt? Barbara: "Zeker, helemaal mee eens, dat is ook heel verdrietig. Maar dat heeft niks te maken met de erfenis van mijn zus."

Quote

Het is heel verdrietig dat de kinderen van de dader hun vader zijn kwijtgeraakt, maar dat heeft niks te maken met de erfenis van mijn zus

Barbara Godwaldt

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie