Binnenland

Gevarieerde zang van de zwartkop

foto: Barkyfoto: Barky
  1. Nieuwschevron right
  2. Gevarieerde zang van de zwartkop

Volgens schrijver en natuurbeschermer Jac. P. Thijsse is het één van de mooiste zangers van het bos. En het leuke is dat hij ook nog eens behoorlijk algemeen is: de zwartkop.

De zwartkop zingt helder en gevarieerd. Het eerste gedeelte van de zang bestaat uit zachte hoge tonen, in het tweede gedeelte zingt de zwartkop heldere noten.

Quote

Helder tonen op het einde klinken als een klokjesaria, noem het maar het sopraan einde.

Dick de Vos

Beluister de reportage met Dick de Vos en Henk Meeuwsen:

Cursus vogelzang: De zwartkop

Verwarring

De zang van de zwartkop kan verward worden met de zang van de tuinfluiter. Het grote verschil is het brabbelende begin van de zwartkop. Ook klinkt de zwartkop wat scheller en 'verontwaardigder'. Maar zoals veel andere vogels imiteert de zwartkop ook nog wel eens andere soorten... waaronder dan weer de tuinfluiter.

Kenmerken van de zang:

  • brabbelend begin
  • heldere noten aan het eind
  • het eind is volgens Jac. P. Thijsse een 'klokjesaria'

Zwarte kop

De zwartkop houdt van struiken en oudere bomen. De laatste jaren is het aantal zwartkoppen in Nederland toegenomen door natuurlijk bosbeheer en ouder wordende bossen. Een volwassen zwartkop is ongeveer zo groot als een koolmees. Het mannetje heeft een zwart petje, het vrouwtje een roestbruine. Het is niet gemakkelijk om de vogel te zien want hij vliegt weinig, maar zijn zang is vaak wel duidelijk te horen.

Twee poetsende zwartkop mannetjes, gefilmd door visnet:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie