Binnenland
KRO-NCRV

Kunstdetective Brand: 'Ik weet wie de gestolen Van Gogh heeft'

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunstdetective Brand: 'Ik weet wie de gestolen Van Gogh heeft'

De Nederlandse kunstdetective Arthur Brand weet waar het schilderij van Van Gogh is, dat eind maart werd gestolen uit het Singer-museum in Laren. Dat zegt Brand in 1 op 1. "En ik weet ook wie hem nu heeft." Ook zegt Brand te weten wie het schilderij heeft gestolen.

Vanavond begint op NPO 2 het tweede seizoen van Brands programma De Kunstdetective. In de laatste aflevering daarvan wil Brand het schilderij boven tafel hebben. Als dat niet lukt, maakt hij in die uitzending bekend wie het werk nu in bezit heeft. Brand: "Ik hoor dat er hier en daar wat paniek is."

Video niet beschikbaar

"Een schilderij stelen is makkelijker dan een bank overvallen", zegt Brand. "Ze denken dat je een schilderij voor veel geld kunt verkopen, maar dat is niet zo. Wat je vaak ziet is dat die werken worden verbrand, of dienen als onderpand in de onderwereld voor een drugsdeal of wapendeal. Of om in te zetten voor strafvermindering."

'Dat gaat niet gebeuren'

Het schilderij van Van Gogh dat werd gestolen uit het Singer Laren, "is echt gestolen met als doel ‘m te verkopen aan iemand in de onderwereld die hem kan inzetten voor strafvermindering", stelt Brand. Maar, zegt hij: "Dat gaat dus niet gebeuren. Iedereen kan op zijn klompen aanvoelen dat het niet een derde keer gaat gebeuren. Anders gaat iedereen het museum in." Brand denkt dat het Openbaar Ministerie nu voor de harde lijn kiest: "En de koper ook nog aanpakt voor heling."

Vorige week werd een schilderij van Frans Hals gestolen uit het museum Het Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. Ook dit schilderij is volgens Brand gestolen met het oog op strafvermindering. Van dat schilderij heeft Brand nog geen idee waar het is, of wie het gestolen heeft.

Grootste kunstroof aller tijden

De grootste kunstroof aller tijden vond dertig jaar geleden plaats in Boston. Daarbij werd in een uur tijd voor een half miljard aan kunst geroofd, waaronder een schilderij van Rembrandt en Vermeer. "Daar ben ik mee bezig", zegt Brand. "De dieven zijn waarschijnlijk vermoord. En er lopen wat lijntjes naar Nederland. Dit wordt waarschijnlijk seizoen drie."

De Kunstdetective is vanavond om 20.25 te zien op NPO 2.

Kunstdetective Arthur Brand: 'Ik weet wie de gestolen Van Gogh heeft'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie