Minder zicht op het coronavirus door zelftests: 'Besmettingen naar 0 brengen is niet prioriteit in Nederland'
- Nieuws
- Minder zicht op het coronavirus door zelftests: 'Besmettingen naar 0 brengen is niet prioriteit in Nederland'
Zelftesten aan de keukentafel is een fijne uitkomst. Maar, juist door die zelftesten ontstaat de vrees dat het zicht op het virus verdwijnt, vertelt Reinier Tromp, datajournalist bij Argos. "We werpen een rookgordijn op doordat mensen zelf gaan testen", zegt hij in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Persoonlijk vindt Tromp het een fijn idee vindt dat hij nu de mogelijkheid heeft om een test bij zichzelf af te nemen. Maar, hij plaatst daarbij ook direct een kanttekening: "Voor de bestrijding van het virus is het best wel problematisch."
"Die zelftesten neem je zelf af thuis, maar wat gebeurt daar vervolgens mee? Op het moment dat je negatief bent, is er niemand die het weet", aldus Tromp. Bovendien vraagt hij zich af of mensen nog wel een PCR-test gaan halen bij de GGD nadat ze positief testen bij een zelftest.
Testbereidheid omlaag en minder zicht op virus
De informatie die het RIVM krijgt van de PCR-test en het mechanisme dat daarna in werking wordt gezet zoals bron- en contactonderzoek is ontzettend belangrijk. Tromp: "Die zorgen er eigenlijk voor dat wij precies weten hoe in de samenleving dat virus vertegenwoordigd is. Als mensen geen PCR-test meer doen bij de GGD, maar alleen een zelftest, betekent het dat je een heel deel van de machinerie afsluit." Tromp vreest hierdoor voor uiteindelijk minder zich op het virus.
Daarnaast ziet Tromp met de komst van de zelftesten de testbereidheid omlaag gaan. "Wat eigenlijk zegt, mensen gebruiken die zelftesten dus we zien ze niet meer. Oftewel, langzaamaan wordt het steeds lastiger om bijvoorbeeld te weten of er nieuwe mutaties komen. Want die nieuwe mutaties worden ook weer aan de hand van die PCR testen bekeken. We gaan iets meer in de mist varen met de komst van iets waar we eigenlijk enthousiast over zijn", aldus Tromp.
RIVM geen zicht op zelftesten
Hoe kan het RIVM verder zichthouden op het virus nu er in de volgende fase steeds minder data beschikbaar is door afname van IC-bedden en zelftesten? Die vraag legde Tromp aan het RIVM voor: "Wat zij zeiden is, we moeten hier nog over gaan nadenken. " Een antwoord of strategie blijft vanuit die kant dus nog uit.
"Het RIVM zegt dat ze ook geen zicht hebben op hoeveel zelftesten er eigenlijk worden afgenomen door mensen. Dus je kan wel een soort inschatting doen door te vragen hoeveel zelftesten er nou verkocht worden, maar daardoor weet je nog helemaal niet hoeveel mensen het nou daadwerkelijk afnemen", aldus Tromp.
Wel doet het RIVM een poging om zicht te houden op hoe het coronavirus zich in ons land verspreidt en wat het gedrag van mensen is. Tromp legt uit dat het RIVM nu een soort peiling houdt onder de bevolking door een enquête af te nemen die vraagt naar het gedrag van mensen. "Als je positief bent, ga je dan naar de GGD?"
Te laat voor strategie?
Of het RIVM laat is met hier een strategie voor bedenken? Dat ligt eraan naar welke prioriteit je kijkt. Tromp: "Op dit moment is de prioriteit IC's leeg, er moet ruimte komen in de ziekenhuizen. De prioriteit is niet we gaan de besmettingen naar nul brengen. Dat is in Nederland niet de prioriteit."