Binnenland

Federer wint van Nadal in finale Australian Open

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Federer wint van Nadal in finale Australian Open

[NOS] Wat een finale! Roger Federer heeft zijn achttiende grandslamtitel veroverd. In de finale van de Australian Open versloeg de Zwitser zijn eeuwige rivaal Rafael Nadal in vijf sets: 6-4, 3-6, 6-1, 3-6 en 6-3.

Het is de eerste grandslamtitel voor de 35-jarige Zwitser sinds 2012 en zijn achttiende in totaal.

Federer nam revanche op Nadal voor de verloren finale in Melbourne van 2009.

Beide spelers wonnen vrij makkelijk hun eerste drie opslagbeurten. Federer kreeg in de vierde van Nadal kansen om aan te vallen, deed dat met succes, creëerde een breakpoint en zag dat de Spanjaard zich met diens forehand vergaloppeerde.

De Zwitser, die van hun voorgaande elf duels op grandslamtoernooien er slechts twee gewonnen had, bleef winners slaan en had de set na 33 minuten binnen.

Zowel Federer als Nadal was in de tweede set minder dominant in zijn opslagbeurten en kreeg meerdere breakpoints tegen. Nadal werkte zich dikwijls uit de problemen, maar de Zwitser, wiens forehand deze set flink haperde, niet.

De Spanjaard pakte de set overtuigend met een lovegame. Federer kraakte vroeg in de derde set weer, maar poetste drie breakpoints weg met aces. Hij hield het tempo vervolgens hoog en de rally's kort én dwong Nadal tot het maken fouten.

De 35-jarige Zwitser brak hem twee keer en stoomde vlot door naar setwinst, al diende hij in de game waarin hij voor de set serveerde nog wel een breakpunt weg te werken.

Ster advertentie
Ster advertentie