Binnenland
NOS

'Ik was trots op Schiphol als het visitekaartje van Nederland, maar nu niet meer'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ik was trots op Schiphol als het visitekaartje van Nederland, maar nu niet meer'

Schiphol beperkt in juli en augustus het dagelijkse aantal passagiers dat van de luchthaven gebruikmaakt. De maatregel is noodzakelijk vanwege het personeelstekort bij de beveiliging op Schiphol. Verslaggever Mattijs van de Wiel vroeg gisteravond aan reizigers hoe ze nu denken over Schiphol.

Het gevoel van de reiziger bij de nationale luchthaven, dat heeft een flinke deuk opgelopen. "Ik denk dat wij als Nederlanders ook gewoon moeten gaan realiseren dat we niet ongebreideld kunnen groeien als luchthaven voor de hele wereld", zegt een reiziger. "Dan hou je namelijk ook de mogelijkheid open dat je wél die vakantievluchten nog op een normale manier kan doen en dat fijne Schiphol-gevoel kan houden."

'Ik zie meer mensen hardlopen dan in het park'

"Het was hier altijd één van de beste luchthavens waar ik vandaan reisde", vertelt een andere reiziger. "Ze hebben nu wel wat werk te doen. Het is er smerig, inchecken is een drama, security duurt lang. Dan heb ik nog het geluk dat ik vaak vlieg en priority heb. Ik ben er nog redelijk vlot door, maar als je dan om je heen de taferelen ziet. Ik zie hier meer mensen hardlopen dan buiten in het park."

Is directeur Dick Benschop nog wel trots op zijn luchthaven? "Ik ben ontzettend trots op de mensen hier, op hoe er gewerkt wordt. Ben ik trots op wat er in de meivakantie is gebeurd, nee. Ben ik trots op het feit dat we in deze zomer toch mensen moeten teleurstellen, helemaal niet. Maar we komen er doorheen."

'Het is schandalig'

De taxichauffeurs buiten kunnen het weten, want die horen alles. "Ik rij al vijftien jaar op Schiphol. Ik had het niet verwacht. Schiphol is altijd zo goed geweest. Alles ging altijd goed. De mensen zijn de laatste twee maanden niet tevreden", zegt één van de chauffeurs. "Het is zo druk. Schandalig. We zijn het visitekaartje van Nederland. Ik was helemaal trots op de luchthaven, maar nu niet."

Gisteren werd bekend dat reiskoepel ANVR naar de rechter stapt om Schiphol te dwingen de schade door geschrapte vluchten te vergoeden. De koepel is bang dat reisorganisaties failliet gaan als ze uit eigen zak reizigers moeten compenseren voor geannuleerde of aangepaste vakanties.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie