Binnenland
BNNVARA

Kan je een orkaan van koers laten veranderen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan je een orkaan van koers laten veranderen?

Het dodental door orkaan Dorian op de Bahama's is opgelopen van 7 tot 20. De komende dagen trekt Dorian verder langs de oostkust van de Verenigde Staten. Is evacueren anno 2019 niet een beetje passé? Kunnen we met al onze nieuwe technologie niet al veel meer? Er zijn best al wat originele ideeën, vertellen meteoroloog Helga van Leur en NRC techjournalist Wouter van Noort in De Nieuws BV.

Van Leur ging precies een jaar geleden zelf nog op jacht naar orkaan Florence. Ze is liefhebber. "Als meteoroloog vind ik orkanen ontzettend fascinerend. Maar het is natuurlijk ook heel ingrijpend hoeveel geweld er aan het natuurfenomeen vastzit", vertelt ze.

Ze heeft tijdens haar reis flink 'haar billen dicht moeten knijpen' en was niet alleen onder de indruk van de kracht van de orkaan maar ook aan de onvoorspelbaarheid ervan. "Die energie en kracht die vrijkomt is zo gigantisch."

Waterpompen om orkanen te beïnvloeden

Daarom is het volgens de weervrouw ook lastig ingrijpen in orkanen: als je er iets aan wilt doen, dan moet je aan het begin, de vorming van de orkaan zijn. "Warm water minder warm maken is uiteindelijk de kern", vertelt ze. Dat was ook het idee van onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit toen zij in 2011 met idee kwamen om met behulp van wind-gedreven waterpompen het pad van een orkaan te koelen.

Door aan de voorkant van een naderende orkaan koud oceaanwater naar het oppervlak te pompen, zou de orkaan in kracht af kunnen nemen of zelfs voorkomen kunnen worden, was het idee. "Maar aan het einde van het rapport kwamen ze zelf al tot de conclusie dat het toch niet zo'n goed idee is", vertelt Van Noort. "Je gaat toch zitten pielen aan een complex systeem."

'Het klimaat is geen jukebox'

"Het klimaat is geen jukebox waar je een kwartje in gooit en dan zeker weet welke plaat er aan komt. Er werken zo veel krachten op elkaar in. Op dat gebied als mens ingrijpen is niet wenselijk", vult Van Leur aan.

Met waterpompen proberen orkanen tegen te houden is een voorbeeld van 'geo-engineering'. "Dat is een verzameling technieken om de aarde een thermostaat te geven. De temperatuur te regelen", vertelt Van Noort. Volgens hem zijn er twee richtingen.

"Wetenschappers komen met ideeën om het zonlicht af te kaatsen en om CO2 uit de lucht te zuigen. In dat eerste geloven onderzoekers het meest." Volgens Van Noort wordt er ook al mee geëxperimenteerd. "Je kunt dan denken aan het witten van wolken, of een oppervlakte aan witte folie in de woestijn leggen. Wit reflecteert de zon en koelt de aarde."

En dan toch nog even over het vermeende idee van Trump om atoombommen op een orkaan te gooien: "Waanzin", zegt Van Leur. Wat dan wel de oplossing is? "De kraan dichtdraaien: het terugbrengen van fossiele brandstoffen. Daar moet je beginnen", aldus Van Leur.

Orkanen wegblazen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie