Waarom het goed nieuws is als je kikkervisjes ziet
- Nieuws
- Waarom het goed nieuws is als je kikkervisjes ziet
Ze worden ook wel dikkopjes, dondervlokken of -het meest algemeen- kikkervisjes genoemd: de kleine donkere larven van kikkers en padden. Een donker bolletje met een staart, die je deze tijd van het jaar in de sloot kunt vinden. Ook op het Media Park zit het water er vol mee. Vroege Vogels spreekt hierover met Manon de Visser, bioloog van Diergaarde Blijdorp.
Waarom het goed nieuws is als je kikkervisjes ziet
"Dat hier kikkervisjes te vinden zijn, is goed nieuws", zegt De Visser. "Kikkers en padden kunnen namelijk alleen leven in een gebied met een gezond ecosysteem. Het water moet van goede kwaliteit zijn, zonder vervuiling, en ook op het droge moet er genoeg te eten zijn voor ze."
Het zijn daarom ook nuttige dieren: ze beheersen de algenbloei onderwater en houden insectenpopulaties zoals muggen onder controle. Goed nieuws dus voor het Media Park, wat veel mensen alleen kennen van betonnen gebouwen en de enorme zendtoren.
Kikkervisjes in een netje
De Visser vangt wat kikkervisjes met een netje en plaatst deze voorzichtig in een bak water. Zo kun je ze goed van dichtbij bekijken. De meeste kikkervisjes worden nooit groot, ze worden onderweg naar volwassenheid opgegeten of redden het om een andere reden niet. Het kleine deel wat het wel haalt, kan dus uitgroeien tot een kikker, een pad of een watersalamander. "Erg fascinerend." Hoe je aan de larven het verschil kunt zien leest je hier.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.