Binnenland
NOS

Kabinet geeft weer persconferentie, grote versoepelingen zitten er niet in

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet geeft weer persconferentie, grote versoepelingen zitten er niet in

Het demissionaire kabinet zou dolgraag aankondigen dat de winkels weer open mogen, iedereen weer naar de sportschool of de kroeg in kan, of een theater of bioscoop kan bezoeken. Het kabinet begrijpt 'heel goed' dat mensen snakken naar meer lucht en ruimte. Maar dat soort versoepelingen zitten er nog helemaal niet in, lieten demissionaire ministers gisteren al weten na overleg op het Torentje.Vanavond om 19.00 uur geeft het kabinet weer een coronapersconferentie. Presentator Jurgen van den Berg blikte in het NOS Radio 1 Journaal alvast vooruit met politiek verslaggever Ewoud Kieviet.

Het is voor het demissionaire kabinet laveren tussen kijken hoe er iets meer lucht en ruimte gecreëerd kan worden en goed in de gaten houden welke gevolgen dat voor de medische zorg en de volksgezondheid kan hebben. Daarbij wil het kabinet laten zien dat het luistert naar de roep om versoepelingen, maar zal het ook benadrukken dat de ruimte beperkt is. De angst voor een derde golf is nog volop aanwezig.

Fysiek lesgeven

Kleine versoepelingen, daar zal het vanavond dus over gaan, met de nadruk op klein. Het kabinet zal waarschijnlijk benadrukken er iets meer ruimte komt door vast te houden aan de avondklok.

Verder bevestigden ingewijden zondag dat het de bedoeling is om middelbare scholen en mbo's weer meer mogelijkheden te geven om fysiek les te geven en kappers onder strikte voorwaarden weer klanten te laten ontvangen. Ook is er nagedacht over het openen van winkels voor afspraken in tijdsvakken.

Er wordt nog bekeken of behalve de kappers ook andere contactberoepen weer aan het werk mogen. En mogelijk krijgen jongvolwassenen ook meer mogelijkheden om te sporten.

Avondklok

Tegenover die kleine versoepelingen staat dus een verlenging van de avondklok. Het kabinet zou die het liefst nog drie weken vasthouden, maar dat betekent wel dat hij dan ook geldt op verkiezingsdag, 17 maart. Normaal gesproken zijn de stembussen tot 21.00 uur open en wordt er daarna nog geteld. Het zou kunnen dat het kabinet vanavond bekendmaakt dat de avondklok niet op de verkiezingsavond zal gelden.

'Rek is er een beetje uit'

Demissionair minister De Jonge erkende gisteren dat "de rek er een beetje uit is" en dat het kabinet zoekt naar wat er wel weer kan. Maar De Jonge wees ook op het dilemma waar Den Haag voor staat, omdat de besmettingscijfers nog niet goed zijn.

Ook demissionair minister Grapperhaus zei de roep om meer vrijheden te kunnen begrijpen. "Maar het akelige is alleen dat we niet kunnen zeggen dat het virus en alle mutanten overwonnen zijn."

De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge is vanavond om 19.00 uur en is live te volgen op NPO Radio 1.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie