Binnenland
AVROTROS

Steeds meer volwassenen 'hangen in het klimrek'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer volwassenen 'hangen in het klimrek'

Je kunt het 'een klimrek voor volwassenen' noemen, maar de officiële naam is 'calisthenics'. Die opkomende sport wordt door steeds meer mensen beoefend. In 2012 werd in ons land het eerste calisthenicspark neergezet, nu zijn het er al 189. "Calisthenics is al lang geen hype meer", zegt André de Jeu bij Radio EenVandaag.

Video niet beschikbaar

De Jeu is directeur van Vereniging Sport en Gemeenten en hij ziet een duidelijke ontwikkeling in ons land. "65 procent van de Nederlanders doet aan sport, maar tweederde van hen doet dit zonder lid te zijn van een vereniging."

Voor de grote groep buitensporters is een openbaar calisthenicspark dan ook een uitkomst. De sport is de term 'hype' daarmee al lang voorbij, zegt De Jeu. "Het is een beweging die nu erg aan de oppervlakte komt. Het is meer een ontwikkeling dan een hype."

Sport met je eigen lichaamsgewicht

"Als je niet beter weet, zie je vooral klimrekken." Vincent Verhoef is voorzitter van de Nederlandse Calisthenicsbond en vertelt over zijn sport. "De rekken zijn alleen hoger dan wat je op het schoolplein ziet. Calisthenics is eigenlijk een soort turnen, maar dan buiten. Je sport met enkel je eigen lichaamsgewicht."

De sport heeft zich in korte tijd verspreid over de hele wereld. "Het kwam overwaaien uit Oost-Europa en de VS. Sinds een paar jaar is het ook hier in Nederland aangekomen. Vaak komen jongeren met het initiatief om een park te laten installeren."

Overlast beperken

Op steeds meer plekken in ons land worden calisthenicsparken neergezet. Naast de vele voordelen, zorgen sportklasjes en bootcampers wel voor extra druk op de openbare ruimte en overlast voor andere gebruikers van het park. In Utrecht stelden de zeven grootste clubs die in de parken sporten een verbond op om overlast te beperken.

Volgens Vincent Verhoef, voorzitter van de Nederlandse Calisthenicsbond, zorgt zijn sport juist voor méér leefbaarheid in de openbare ruimte. "Calisthenics is een hele sociale sport. Jong en oud, beginners en topsporters, iedereen traint tegelijk. Mensen helpen elkaar met tips en aanwijzingen. Hangjongeren die eerst doelloos rondhingen, hangen nu aan calisthenics-apparaten."

Calisthenics: de groeiende sport in parken

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie