Binnenland
KRO-NCRV

Griep raast rond, maar coronalessen als thuis blijven en afstand houden zijn we vergeten

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Griep raast rond, maar coronalessen als thuis blijven en afstand houden zijn we vergeten

"Alles wat we in coronatijd hebben geleerd, laten we weer varen, mijzelf incluis", zegt huisarts Doortje Graafmans bij Spraakmakers. Ze reageert op het groeiende aantal grieppatiënten - iets dat ze ook in haar praktijk ziet. Er komen veel zieken langs en medewerkers vallen uit.

In Nederland heerst op dit moment officieel een griepepidemie. Vanwege coronamaatregelen viel het de afgelopen jaren mee met de verspreiding van het influenza-virus in Nederland. Maar het aantal grieppatiënten dat thuis en in de ziekenhuizen ligt, is voor de tweede week op rij sterk gestegen.

Geen groot gevaar

Huisarts Doortje Graafmans merkt het aan alles. Ze ziet veel zieke patiënten in haar praktijk, bovendien vallen medewerkers uit. Volgens haar is er wel wat spraakverwarring. "Elke snotneus wordt griep genoemd", zegt ze, terwijl dat niet zo is. "Je hebt de klassieke griep, maar er gaan ook allerlei andere luchtweginfecties rond."

Dat onderschrijft immunoloog Jacques van Dongen. "We zijn afgelopen twee, drie jaar veel minder met elkaar in contact geweest. Dus ons afweersysteem heeft niet alle virussen gezien. Zo krijg je af en toe een golfje." Hij noemt het een "normale reactie" en "ziet het grote gevaar niet." Belangrijk is wel, zegt hij, dat zestigplussers en kwetsbaren hun griepprik halen. Dat hebben "niet heel veel mensen" gedaan en dat noemt hij "zonde."

Hoe zwaar wordt griepepidemie?

Het valt Graafmans op dat patiënten zich gedragen zoals voor corona normaal was: ze gaan weer op pad, houden geen afstand en hoesten en niesen niet in hun elleboog. "Alles wat we in coronatijd hebben geleerd, laten we weer varen, mijzelf incluis (zo draagt ze zelf ook geen mondkapje meer in de praktijk, red.). Ik denk dat het grote verschil met corona is, zeker aan het begin, dat de angst reageerde. Maar dat is nu niet meer zo."

Hoe zwaar de epidemie wordt, is moeilijk te voorspellen, zegt Tjalling Leenstra, hoofd landelijke coördinatie infectieziektebestrijding RIVM. Ook hij wijst op het belang van de basismaatregelen. Want corona of griep of een ander virus: hoe je het voorkomt, is heel erg vergelijkbaar. "De basismaatregelen waar we laatste jaren aan gewend zijn geraakt, zoals regelmatig handen wassen, hoesten niesen in elleboog, afstand houden en goed ventileren werken ook om verspreiding van andere virussen te voorkomen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie