Binnenland

Dramatische afname ijsvogels door strenge winter

BNNVARA
foto: Fotograaf: Luc Hoogesteinfoto: Fotograaf: Luc Hoogestein
  1. Nieuwschevron right
  2. Dramatische afname ijsvogels door strenge winter

Tot vorig jaar ging het fantastisch met de ijsvogel in ons land. Overal waren paartjes te zien. Maar dit jaar is het aantal schrikbarend laag, meldt ijsvogelkenner Jelle Harder zondag in Vroege Vogels. De prachtige vogel heeft de strenge koude in februari en maart van dit jaar maar met enkele weten te overleven. Zo is het aantal ijsvogels in de regio Gooi en Vechtstreek met 75-80 procent achteruitgegaan.

Nog maar 26 broedparen over in het Gooi

Van de fantastische hoeveelheid broedparen in 2017, 104 in het totaal, zijn er hoogstwaarschijnlijk nog maar rond de 26 paar over. Ook in de rest van Nederland zien de cijfers ook erg bedroevend uit. In Alkmaar en Midden-Kennemerland is er sprake van een afname van 90%, van de 33 Alkmaarse paartjes in 2017 zijn er nu pas 1 of 2 paartjes waargenomen. In Midden-Kennemerland is van 10 paar nu waarschijnlijk nog maar 1 paar over.

Help de ijsvogel de winter door

Kortom het wordt tijd om te bedenken hoe we de ijsvogel de winter door helpen. Want ondanks de naam ijsvogel kan deze vogel helemaal niet tegen ijs en koude omstandigheden. Jelle Harder, coördinator van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek houdt, misschien tegen beter weten in, nog hoop: “Misschien heeft aantal ijsvogels het eerste broedsel overgeslagen om bijvoorbeeld zelf eerst weer op krachten te komen. Mogelijk gaan die vogels daarna als nog broeden”.

IJsvogel zeer geliefd bij natuurfotografen

Dat de ijsvogel een geliefde vogel is, blijkt ook uit het aantal foto’s die op de Fotopagina van Vroege Vogels worden geupload. Alleen zijn er dit jaar ook een stuk minder foto’s binnengekomen. Natuurfotografen krijgen ze simpel gezegd niet meer zo gemakkelijk voor de lens. Een greep uit de mooiste foto’s van ijsvogels die Vroege Vogels tot nu toe kreeg opgestuurd:

Fotograaf: hansvanvuren

Fotograaf: bijke172

Fotograaf: ThijsG

Fotograaf: antonkuiper

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie