Binnenland
NOSNTR

Niks over institutioneel racisme in rapport toeslagenaffaire

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niks over institutioneel racisme in rapport toeslagenaffaire

"Ongekend onrecht." Zo beschrijft de ondervragingscommissie kinderopvang in haar rapport wat veel ouders in de kinderopvangtoeslagaffaire is aangedaan. Het kritische rapport is vanmiddag gepubliceerd en daarin wordt geen van de betrokken door de commissie gespaard.

Veel ouders kwamen in de kinderopvangtoeslagaffaire in de problemen doordat zij ten onrechte als fraudeur werden behandeld. Zij moesten vaak tienduizenden euro's aan toeslagen terugbetalen, wat vaak leidde tot financiële en sociale problemen. "Dit is gewoon structureel en planmatig ruïneren van jonge, hardwerkende gezinnen en dat stoort mij. Dit kan gewoon in Nederland", zei letselschadejurist Orlando Kadir in Nieuws en Co. Hij staat bijna 600 slachtoffers bij.

Video niet beschikbaar

Kinderen het slachtoffer

Kadir merkte in al zijn gesprekken op dat vooral de kinderen hier het slachtoffer van zijn. Hij hoorde heftige verhalen: "Een kind die zijn polsen ging doorsnijden en de ouders hadden het niet door, want hij moest iedere keer uitleggen dat zijn ouders geen fraudeurs waren. Hij durfde de straat niet meer in fietsen. Let wel, we praten hier over een achtjarig jongetje. Ware ik er zelf niet bij geweest of had ik het zelf niet meegemaakt, had ik ook gedacht zoals die 17 miljoen andere Nederlanders. 'Ach, het zal wel zo erg niet geweest zijn.'"

Dubbele nationaliteit

In het rapport staat niks over institutioneel racisme, want daar is geen onderzoek naar gedaan. En dat vindt Kadir opvallend: "Er werd op dubbele nationaliteit geselecteerd, alleen dekt dat de lading niet. Er werd ook geselecteerd op achternaam. Ze hebben laaghangend fruit gepakt waarmee ze snel konden scoren."

Iets wat Kadir ook zelf opmerkte: "Toen ik belde met een vraag, kreeg ik de opmerking 'als je nog meer wil gaan zeuren, dan bel je toch je ambassade op'. Ik wist niet wat ze bedoelden, ik ben gewoon Hollander en had een legitieme vraag."

Dat er nu geen aandacht is voor dat institutioneel racisme vindt Kadir beschamend: "Je doet ons hier geen plezier mee. En met ons bedoel ik de mensen die waarschijnlijk zijn geselecteerd op achternaam. We hebben geen enkele fout gemaakt. Ik dacht in 2011 nog dat ze de verkeerde uitgekozen hadden. Maar je bent als burger kansloos tegen zo'n overheid. Bewezen vooringenomen, liegend, bedriegend, het hield niet op. Het moet tot op het bot uitgezocht worden want het stinkt verschrikkelijk en heeft meer aandacht nodig."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie