Binnenland
EO

'Kerk heeft secularisatie deels aan zichzelf te danken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kerk heeft secularisatie deels aan zichzelf te danken'

Voor het eerst beschouwen meer mensen zichzelf als niet-gelovig dan als wel gelovig. Dat stelt het Sociaal Cultureel Planbureau in een deze week uitgekomen rapport. Dominee Joost Röselaers denkt dat de secularisatie deels door de kerk zelf komt, vertelt hij in Dit is de Dag. "De kerk moet veel meer uitleggen waar we voor staan!"

Röselaers, die zelf dominee is in een Remonstrantse kerk in Amsterdam – 'misschien wel één van de meest geseculariseerde steden van de wereld' – vindt dat christenen zich te lang achter de kerkmuren hebben verschuild. "Ik mis het kerkelijk geluid in het publieke debat."

De Amsterdamse dominee heeft het SCP-rapport niet 'met pijn' gelezen. Secularisering 'is wat het is', vindt Röselaers: "Vroeger gingen mensen uit plicht naar de kerk. De mensen die nu nog gaan, gaan uit vrije wil."

Zingeving

Psychiater Esther van Fenema ziet in haar spreekkamer een gevolg van de secularisering dat ook in het SCP-rapport wordt gesignaleerd: "Ik krijg veel patiënten die lijden aan een gebrek aan zingeving. Mensen hebben ernstig te kampen met een leegte", vertelt ze. Van Fenema is niet religieus, maar mist dat wel eens: "We hebben iets nodig om ons aan te verbinden."

Ze ziet dat met name jongeren dat gebrek aan zingeving vullen met snelle bevrediging bij sociale media, maar ook consumeren kan een tijdelijke oplossing zijn. Uiteindelijk geeft mensen dit vaak geen bevrediging, denkt van Fenema.

Röselaers merkt dat ook, en de kerk kan wat hem betreft een belangrijke rol spelen bij die zingevingsvraagstukken. "Christenen moeten samen met bijvoorbeeld humanisten en moslims, meedenken aan een nieuw narratief voor de toekomst, over waarom we op de wereld zijn als mensen", vindt hij. "Niet uit nostalgie, maar omdat we veel te bieden hebben."

Gek genoeg geeft ook de klimaatcrisis zingeving, zegt Röselaers. Het bindt mensen samen en geeft mensen een gemeenschappelijk doel.

Polarisatie

Het SCP constateert ook dat de polarisatie tussen gelovigen en niet-gelovigen is toegenomen. Röselaers herkent dat: "Ik ben heel actief op Twitter en sommige mensen zijn zó tegen de kerk, gewoon alleen maar omdat het de kerk is." De predikant vindt dat onnodig: "Er is zoveel gemeen tussen gelovigen en ongelovigen, dat onderscheid is vaak helemaal niet relevant. We willen allemaal het goede."

Joost Röselaers, Esther van Fenema en Boris van der Ham in Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie