Binnenland

Muziek om minderheden met elkaar in contact te brengen

foto: Leen Lagroufoto: Leen Lagrou
  1. Nieuwschevron right
  2. Muziek om minderheden met elkaar in contact te brengen

[VPRO] Luc Mishalle, beroemde Belgische saxofonist en componist, is één van de winnaars van de Prinses Margriet Cultuurprijs. Hij krijgt de prijs niet alleen voor zijn muzikale talent, maar ook voor zijn jarenlange inzet in Brusselse probleemwijken. Mishalle gebruikt muziek als middel om verschillende bevolkingsgroepen met elkaar in contact te brengen. “Door het maken van muziek leren mensen elkaar kennen op kleine schaal, maar maken we samen een grote stap.”

Mishalle is al sinds zijn achttiende werkzaam in de muziek. Hij speelde in verschillende succesvolle jazzband, zoals Marakbar, maar veranderde in 1983 van koers. Hij is zich voornamelijk bezig gaan houden met muziek van minderheden, zoals de Gnawa-muziek. Hiernaast is Mishalle ook artistiek directeur van MET-X, een muziekhuis gevestigd in Brussel. “Met MET-X maken we originele muziek met mensen van verschillende culturele achtergronden, waardoor we een muzikale dialoog tot stand brengen”, vertelt hij.
Mishalle vindt het belangrijk dat verschillende bevolkingsgroepen in Brussel met elkaar in gesprek gaan. “Ik doe dat liever door middel van muziek en niet op politiek niveau of heel drammerig”, vertelt hij. “Ik wil muziek uitvinden, samen met collega’s, wat men herkent als typisch Brussels, en nodig voor Brussel.” Volgens Mishalle blijven mensen vaak binnen hun eigen vertrouwde leefwereld. En met het combineren van verschillende muzikale- en culturele achtergronden probeert hij één Brusselse cultuur te creëren.
Want in de Brusselse wijken Molenbeek en de Marollen, waar Mishalle muziekprojecten leidt, heersen veel spanningen tussen de verschillende minderheden. Zulke probleemwijken staan sinds de aanslagen van maart 2016 bekend als ‘jihadgetto’s’ met hoge werkloosheid en criminaliteit. “Deze spanningen neem je niet weg door meer politie op straat te zetten”, aldus Mishalle. Hij probeert met muziek iets positiefs los te maken bij de jongeren waaraan ze zich kunnen hechten.
En om die reden is Mishalle genomineerd voor de prijs, vertelt Enrica Flores D’Arcais, van het ECF. “Mishalle werkt al 35 jaar in Brussel met professionele- en amateur-muzikanten en levert op zijn eigen manier een bijdrage aan het stimuleren van integratie. Zo begeleidt hij de Fanfakids, een muziekproject voor bassischoolkinderen. Het is mooi om te zien dat Belgische kinderen samen spelen met kinderen van niet-Europese afkomst. Mishalle draagt met zijn muziek een steentje bij aan een open samenleving”.
Luister naar de reportage van verslaggever Edwin Koopman over de Belgische saxofonist en componist Luc Mishalle:

Muziek als brug in Brussel

Ster advertentie
Ster advertentie