Binnenland
NOSNTR

Inspectie Justitie en Veiligheid: 'Politie moet beter omgaan met zedenslachtoffers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inspectie Justitie en Veiligheid: 'Politie moet beter omgaan met zedenslachtoffers'

Slachtoffers van zedenzaken voelen zich soms gestuurd door zedenrechercheurs om geen aangifte te doen. Ook voelen sommigen zich te weinig geïnformeerd. Dat staat in een rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

'Politie moet beter omgaan met slachtoffers in zedenzaken'

"Slachtoffers krijgen nu vaak te horen welke nare gevolgen een aangifte kan hebben," zegt inspecteur-generaal Henk Korvinus in Nieuws en Co. "Dat is goed bedoeld, maar kan ook afschrikken."

De Inspectie deed onderzoek naar de wijze waarop zedenrechercheurs met slachtoffers van zedenzaken omgaan. Er werd gesproken met 42 slachtoffers en vijf rechercheurs per eenheid. In totaal vond het onderzoek plaats bij vijf eenheden.

Twijfel

Slachtoffers zeggen dat zij gingen twijfelen over een aangifte na het horen van mogelijke negatieve gevolgen. Rechercheurs geven aan dat zij dit juist doen ter voorbereiding. "Ze zouden daarin iets meer rekening moeten houden met de behoeften van slachtoffers."

Het slachtoffer krijgt vervolgens bedenktijd om te heroverwegen, maar dat is niet altijd nodig. "Slachtoffers moeten dan soms zelf weer aankloppen. Dat kan als een drempel voelen," zegt Korvinus. "Zedenrechercheurs zouden meer tijd moeten nemen om slachtoffers te begeleiden."

Binnen zes weken reactie

Volgens het onderzoeksrapport hebben de problemen te maken met de werkdruk bij zedenrechercheurs vanwege een krappe bezetting en onvoldoende opleidingsmogelijkheden voor niet-gecertificeerde rechercheurs.

In het rapport staan meerdere aanbevelingen. Er moet gekeken naar hoe het informatief gesprek plaatsvindt, de bedenktijd en de periode na aangifte. Ook moet de werkdruk omlaag en moet er meer aandacht komen voor opleidingsmogelijkheden.

De Inspectie wil binnen zes weken een reactie van de politie met een plan van aanpak.

'Politie moet beter omgaan met slachtoffers in zedenzaken'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie