Binnenland
BNNVARA

Slavernijverleden Nederland: 'Geef dat nationale excuus vandaag nog'

  1. Nieuwschevron right
  2. Slavernijverleden Nederland: 'Geef dat nationale excuus vandaag nog'

In de Tweede Kamer vindt vandaag een belangrijk gesprek plaats over het slavernijverleden van Nederland en hoe we hiermee om moeten gaan. Een van de deelnemers aan dat gesprek is Linda Nooitmeer, bestuursvoorzitter van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis. Zij schuift aan bij Vroeg! om ons bij te praten over het onderwerp en om vooruit te blikken op het gesprek.

Nooitmeer kijkt positief uit naar het gesprek: "Ik denk dat onze boodschap over gaat komen." De boodschap van haar instituut is het wijzen op de rol van de Staten-Generaal in de Trans-Atlantische slavernij. Tijdens de optuiging en afschaffing heeft de Staten Generaal gefaald. Nooitmeer: "Slavenhouders werden gecompenseerd voor hun ‘verloren’ slaven maar de vrijgemaakte slaven kregen geen compensatie en zelfs niet eens een excuus."

Belang nationaal excuus

Het gesprek over het belang van een nationaal excuus speelt al jaren. Vorig jaar hebben Amsterdam en Rotterdam hun excuses aangeboden voor de rol van hun stad in dit verleden. Maar een nationaal excuus ontbreekt nog. Nooitmeer: "Dat deze steden hun excuses hebben aangeboden is inspirerend en lokaal erg belangrijk voor erkenning, maar we moeten niet vergeten dat ons slavernijverleden verbonden is met onze nationale geschiedenis die tot op de dag van vandaag nog impact heeft op de maatschappij."

Volgens Nooitmeer kan Nederland dit excuus succesvol aanpakken als het kabinet het niet laat bij symboliek, zoals alleen maar een herdenkingsdag. "Herdenken is mooi, maar de overige dagen van het jaar is racisme nog voelbaar. Werk actief aan het herstel en repareer en investeer in de gemeenschap die benadeeld is in dit systeem."

Nooitmeer wijst erop dat Nederland eerst nog onderzoek wil doen voordat de excuses gemaakt worden. Volgens Nooitmeer is dit niet nodig: "Maak die excuses vandaag nog."

Benieuwd naar het hele gesprek? Check de podcast van Vroeg!

#9 - Moet er een nationaal excuses voor het slavernijverleden komen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie