Binnenland

Oud-zwemster en -commentator Hansje Bunschoten (59) overleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-zwemster en -commentator Hansje Bunschoten (59) overleden

[NOS] Voormalig topzwemster Hansje Bunschoten is zondagmiddag overleden.

Als dochter van de befaamde trainster Wil van Breukelen, die onder anderen Ada Kok onder haar hoede had gehad, was Hansje Bunschoten de zwemsport met de paplepel ingegoten. “Dat wordt een grote”, had haar moeder al op het Hilversumse kraambed gezien. “Ze heeft geen achterste.”

Het kennersoog loog niet. De zondag aan de gevolgen van kanker overleden Hansje Bunschoten bleek inderdaad talent te hebben. Gevoegd bij de bereidheid hard te trainen en een enorm doorzettingsvermogen leidde dat al op jonge leeftijd tot succes in het wedstrijdbad: op haar dertiende zwom de borstcrawlspecialiste Europese records op de 400 en 800 meter.

Te laat geboren

De veelvoudig nationaal kampioene was ook nog maar veertien jaar toen ze in 1972 haar opwachting maakte op de Olympische Spelen. Haar moeder, die niet mee mocht met de zwemploeg, trachtte vooraf de hoge verwachtingen te temperen: “Ze is te laat geboren om in München haar top te bereiken.”

De jonge zwemster haalde de olympische finale op de 200, 400 en 800 meter vrije slag en twee estafettenummers, maar het podium bleef inderdaad buiten bereik in West-Duitsland.

Ook omdat de trainingen van de bondscoaches haar geen goed hadden gedaan, vertelde ze vele jaren later in een interview. "Die hadden geen idee hoe ik voor die tijd bezig was geweest. Ik raakte steeds meer uit vorm.”

Mondiale successen leken niettemin in het verschiet te liggen voor de styliste. “Ik zou heel goed worden. Qua stijl werd ik vergeleken met Dawn Fraser, de Australische die drie keer achter elkaar olympisch goud won op de 100 meter vrije slag. Op de WK van 1973 zou ik het moeten gaan maken.”

Virus

Een virus hield haar echter weg van die eerste editie van de WK zwemmen in Belgrado. Een half jaar later bleek moeder Wil (opnieuw) ernstig ziek te zijn.

Zwemmen kwam op een lager pitje te staan en nadat haar moeder/trainer in 1976 was overleden, stopte Bunschoten helemaal. “Er was geen sprake van dat ik zou trainen zonder mijn moeder.”

Na haar sportcarrière werkte ze als presentator, interviewer en regisseur voor diverse radio- en televisieprogramma’s, waaronder De liefde (KRO) en De rijdende rechter (NCRV). Sinds 1998 was Bunschoten, die bij de Olympische Spelen van 1992 (Barcelona) en 1996 (Atlanta) het tv-commentaar bij het zwemmen verzorgde, regisseur bij NOS Studio Sport. Haar ziekte dwong haar in 2015 te stoppen.

Hansje Bunschoten is 59 jaar geworden.

Ster advertentie
Ster advertentie