Binnenland
AVROTROS

Inbraakgolf onder merkfietsen: bendes zorgen voor miljoenenschade

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inbraakgolf onder merkfietsen: bendes zorgen voor miljoenenschade

Fietswinkels gespecialiseerd in exclusieve fietsen zijn het doelwit van georganiseerde bendes. In de afgelopen twee jaar zijn naar schatting tientallen ondernemers het slachtoffer geworden van inbraken. Met grof geweld zijn voor tienduizenden euro's mountainbikes, racefietsen en E-bikes geroofd.

De totale schade loopt daarmee in de miljoenen. Dat blijkt uit een rondgang van EenVandaag langs verzekeraars en importeurs. In reactie op de inbraakgolf zijn fietshandelaren hun winkels zwaar aan het beveiligen. De Landelijke Eenheid van de politie herkent de toename en werkt aan een plan van aanpak.

Verzekeraar Bovemij, de marktleider in de fietsbranche, telde alleen onder de eigen verzekerden de afgelopen twee jaar 25 inbraken. Een aantal ondernemers werd zelfs meerdere keren bezocht. De schade kan volgens risicomanager René Engelen van de verzekeringsmaatschappij oplopen tot 200.000 euro per inbraak. "Dan hebben we het over inkoopprijs en daarbij is de inbraakschade nog niet meegenomen."

Volgens Engelen gaat het niet om incidentele inbraken. "Dit gebeurt seriematig en het is zware criminaliteit." Ook Interpolis en Univé erkennen dat fietswinkels toenemend in het vizier staan van inbrekers, die met grof geweld te werk gaan. Ze komen binnen door winkelpuien te rammen, hekwerken door te slijpen of gaten te zagen in het dak. Ondernemers vermoeden dat de inbrekers de winkels eerst bezoeken voordat ze hun slag slaan. "Ze weten precies waar de duurste fietsen staan", zegt Henk Schra van schaats- en wielerspeciaalzaak Stouwdam in Wezep. Bij hem werd in een jaar tijd bij twee inbraken 26 fietsen meegenomen met een waarde van in totaal 125.000 euro. "Binnen een paar minuten waren ze weer vertrokken."

Rookkanonnen

Het vermoeden bestaat dat Oost-Europese bendes achter de roofpartijen zitten. "Wij hebben signalen dat de fietsen op marktplaats-achtige websites in Oost-Europa worden aangeboden", zegt Engelen. Volgens importeurs van exclusieve fietsmerken schroeven verzekeraars de eisen aan winkels fors op. "Verzekeringsmaatschappijen lopen al onze dealers na", zegt Koos de Boer van Specialized. "Ze moeten hun beveiligingsniveau optrekken anders kan de polis zelfs stopgezet worden. Wij kennen ondernemers die qua beveiliging op het niveau van een bankfiliaal zitten met rookkanonnen, sensoren, camerabewaking waarbij de meldkamer live kan meekijken en gepantserd glas."

Ook de importeur van Cannondale, een exclusief merk racefietsen, signaleert dat dealers doelwit zijn. "In twee jaar tijd is bij elf van onze dealers ingebroken", zegt Sander Koop van Cannondale. "Bij sommigen twee keer, bij anderen drie keer en bij één dealer zijn ze zelfs vijf keer langs geweest." De verzekeringspremie is volgens hem inmiddels zo hoog dat sommige winkeliers besluiten zich niet meer te verzekeren.

Bendes overvallen steeds vaker dure fietsenwinkels

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie