Binnenland
KRO-NCRV

Bevolking groeit sneller: 'Rijk moet de regie pakken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bevolking groeit sneller: 'Rijk moet de regie pakken'

Nederland stevent sneller dan verwacht af op 19 miljoen inwoners. Die groei zorgt voor uitdagingen, in het bijzonder op woninggebied. Peter Boelhouwer, hoogleraar Housing systems van de TU Delft vindt dat er nú iets moet gebeuren. "Er moet een sterke visie vanuit het rijk komen."

Volgens Boelhouwer vraagt de nóg grotere groei om een nieuwe nota ruimtelijke ordening zodat het woningtekort nu en in de toekomst niet nog verder oploopt. Nederland heeft momenteel een tekort van 300.000 woningen, maar er zijn nog geen concrete woningbouwplannen voor na 2030. Ook zullen er miljarden in wegen en spoor en bereikbaarheid moeten worden geïnvesteerd.

Het gaat om méér dan alleen wonen, maar ook om waterberging, natuurversterking en duurzame landbouw. "Er moeten echte keuzes gemaakt worden. Die kunnen we niet overlaten aan de provincies en de gemeenten."

7 procent bouwgrond

Boelhouwer vindt dat de overheid voldoende woningbouwlocaties moet aanwijzen. Nu is 7 procent van Nederland bestemd voor woningen, zegt de hoogleraar en 65 procent voor landbouw. Wat minder landbouwgrond ten bate van woningbouw kan het probleem al oplossen. "Maar daar moeten wel echt keuzes gemaakt worden."

De bevolking van Nederland zal de komende twee decennia blijven groeien, verwacht het CBS. Als dat gebeurt zijn er in 2039 zo'n 19 miljoen Nederlanders. De overheidsplannen die zijn gemaakt, zijn niet beraamd op deze groei.

Groeicijfers verklaard

CBS-onderzoeker Tanja Traag zegt in Spraakmakers dat de bevolkingsgroei voor het grootste gedeelte te verklaren is aan de migratie. 95 procent is arbeids- studie- en gezinsmigratie. Dit zijn voornamelijk mensen die naar Nederland komen om een vacature op te volgen.

Eén van de grootste groepen migranten kom uit Polen. Andere zijn Indiase werknemers die in de software-industrie werken. 5 procent is asielmigratie.

Ster advertentie
Ster advertentie