Binnenland
VPRO

Jesse Klaver vindt zijn eigen verkiezingscampagne een mislukking

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jesse Klaver vindt zijn eigen verkiezingscampagne een mislukking

GroenLinks-leider Jesse Klaver was op de avond van 1 januari te gast in het Marathoninterview op NPO Radio 1. Hij spreekt openhartig en onthullend met interviewer Leonard Ornstein over de kabinetsformaties van 2017 en 2021 en over de in zijn ogen mislukte verkiezingscampagne van 2021. Het gesprek is nu in zijn geheel als podcast te beluisteren.

Bij de verkiezingen van 2021 ging GroenLinks van 14 naar 8 zetels. Na de geslaagde campagne van 2017, waarbij Klaver werd binnengehaald als de Nederlandse Justin Trudeau en zelfs de Jessias, ziet hij de campagne van 2021 als een mislukking. "Ik ben er in de verkiezingscampagne op geen enkele manier in geslaagd om goed over het voetlicht te brengen waar wij voor staan."

Volgens Klaver wilde met name het CDA, zowel in 2017 als in 2021, GroenLinks er niet bij hebben in het kabinet. Ook verwijt hij zichzelf dat hij als onervaren onderhandelaar niet was opgewassen tegen de doorgewinterde onderhandelingstrucs van Buma in 2017. Hij verwacht dat het hem geen tweede keer zal gebeuren. Toch bleef GroenLinks ook na de formatie van 2021 met lege handen achter, met name doordat de partij een linkse samenwerking aanging met de PvdA. Dat ziet Klaver niet als een fout. Integendeel, de komende jaren zet hij in op nauwe samenwerking met de PvdA. Hij vindt de PvdA vooral aantrekkelijk vanwege zijn geschiedenis.

Jesse Klaver gaat in het Marathoninterview ook uitgebreid in op zijn religieuze achtergrond. Hij omschrijft zichzelf als christelijk, maar niet kerkelijk. Klaver voelt zich aangetrokken tot het katholicisme, maar hij wijst de kerk als instituut af. Een geloof dat anderen met dwang regels oplegt staat hem tegen en dat geldt ook voor de islam.

Jesse Klaver noemt het streven naar een andere inrichting van de economie zijn belangrijkste politieke drijfveer. Met die ambitie wil hij de komende jaren aanblijven als leider van GroenLinks.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie