Binnenland
KRO-NCRV

Paul Scheffer: 'Voer eens een nuchter debat over migratie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paul Scheffer: 'Voer eens een nuchter debat over migratie'

Het ontbreekt in Nederland aan een visie over bevolkingsgroei en wat dit betekent voor de toekomst. Dat zegt publicist en hoogleraar Paul Scheffer in Spraakmakers. "We hebben helemaal geen idee hoeveel inwoners Nederland aankan."

Video niet beschikbaar

Volgens de hoogleraar Europese Studies moeten er verschillende scenario's worden bedacht over hoe de bevolking zich gaat ontwikkelen. "We hebben geen idee wat 20 miljoen of 21 miljoen inwoners betekent voor de woningmarkt, de zorg, vervoer en ruimtelijke ordening."

Volgens Scheffer is dit het uitgelezen moment om hierover na te denken. "Als ik in een kabinet zat, dan zou ik met dit soort grote vragen beginnen."

Migratie

Ook vindt hij dat de politiek moet nadenken over welke migratie we willen. "Voer eens een nuchter debat over migratie", aldus Scheffer. Volgens hem zitten debatten over dit thema in een kramp en leidt het tot polarisatie, terwijl we ook migratie nodig hebben.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met de vergrijzing van de bevolking krimpt onze beroepsbevolking de komende dertig jaar. We hebben dus (arbeids-)migranten nodig óf moeten naar een andere oplossing kijken zoals vrouwen meer uur per week laten werken, stelt de hoogleraar. Met een werkweek van gemiddeld 4 uur langer, zou dit tekort volgens Scheffer mogelijk al opgelost kunnen worden.

Voorbeeld aan Canada

"Als je een goed doorgedacht migratiebeleid hebt, waarbij de bevolking ook ziet welke bijdrage migranten leveren, dan wordt de acceptatie van arbeidsmigratie groter", zegt Scheffer. We kunnen daarbij een voorbeeld nemen aan Canada, denkt hij.

Dat land gaat al jaren planmatig te werk. Eerder zei Scheffer hierover: "Canada bepaalt elk jaar hoeveel arbeidsmigranten nodig zijn en over welke kwalificaties ze moeten beschikken. Ook de humanitaire verplichting wordt er heel duidelijk en kwantitatief gedefinieerd: hoeveel asielzoekers kunnen jaarlijks naar Canada komen? En hoe zorgen we ervoor dat we de meest kwetsbare vluchtelingen opnemen?"

Minister van Migratie en Participatie

Omdat Nederland op het gebied van zorg, wonen, arbeid en klimaat voor grote vraagstukken komt te staan, stelt Scheffer voor dat er een staatscommissie komt die doordenkt wat een snelle of minder snelle bevolkingsgroei voor al deze onderdelen betekent. Die commissie doet daar vervolgens aanbevelingen over. "Nu hebben we de kennis eigenlijk niet op orde."

Ook pleit hij voor een speciale minister van Migratie en Participatie. "Omdat het zo'n fundamenteel vraagstuk is." Zijn eigen gedachten over migratie zegt Scheffer sinds zijn veelbesproken essay Het multiculturele drama (NRC, 2000) te hebben bijgesteld. "Ik denk niet meer zozeer in termen van integreren, maar meer aan participeren."

Hoogleraar Europese Studies Paul Scheffer over zijn wensen voor de formatie

Blijf op de hoogte van de formatie

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de verkiezingsuitslag en de formatieonderhandelingen. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie