Binnenland
AVROTROS

Omstreden beeld na 2 dagen verwijderd, kunstenaar snapt het niet: 'Kinderen krijgen geen trauma'

foto: Jos Beurskensfoto: Jos Beurskens
  1. Nieuwschevron right
  2. Omstreden beeld na 2 dagen verwijderd, kunstenaar snapt het niet: 'Kinderen krijgen geen trauma'

'Walgelijk', 'gruwelijk', 'geldverspilling' en 'kinderen krijgen hier een trauma van'. De reacties op een Maria-beeld dat onderdeel was van een kunstroute in Hoorn waren zo heftig dat het al na twee dagen is weggehaald. Kunstenaar Jos Beurskens snapt niets van de ophef, vertelt hij in Blok&Toine.

"Ik vond het heel raar dat ze een beroep gingen doen op kinderen, dat ze er een trauma van zouden oplopen. Daar geloof ik niets van", zegt de Limburgse kunstenaar Beurskens over wat er over zijn beeld werd gezegd op social media.

'Wilde geen storende factor zijn'

Toch stemde hij er mee in dat het beeld door Stichting In Den Beginne, verantwoordelijke voor de kunstroute, werd weggehaald. "De stichting is toch afhankelijk van subsidies, dus ik wilde ze niet een storende factor zijn. Natuurlijk druist het in tegen mijn creatieve vrijheid, maar op dat moment schrik je er zo van."

Er is inmiddels een oplossing gevonden. Het beeld heeft sinds afgelopen weekend een nieuwe plek gekregen in de tuin van pop-up museum Expoost in Hoorn. Beurskens verwacht dat er veel mensen zullen gaan kijken naar het beeld nu het zoveel aandacht heeft gekregen. "Ik denk dat het een bedevaartsoord gaat worden", grapt hij.

chevron right
chevron right
foto: Jos Beurskens

Wat een museum doet

De hele ophef heeft hem een nieuw inzicht gegeven, zegt hij. "Als ik zie hoeveel aandacht ik heb gekregen, ga ik me meer toeleggen op dit soort beelden. Het maakt echt iets los bij mensen. En dat is toch de bedoeling."

Volgens kunstcriticus, filosoof en essayist Maarten Doorman gebeurt het vaker dat omstreden kunstwerken in de openbare ruimte uiteindelijk in een museum terecht komen. De lading van alle kritiek gaat er daar wat van af. En als het daarna weer een plek in de openbare ruimte krijgt, zoals dat bij andere omstreden kunstwerken ook gebeurden, denk aan 'Kabouter buttplug' (Santa Claus) van Paul McCarthy in Rotterdam in 2001 of de plasseksposter van het Gronings Museum van fotograaf Serrano (1997), dan blijft die museale context er aan hangen waardoor de ophef verstomt.

Belastinggeld

Het valt volgens de filosoof te voorspellen welke kunstwerken in openbare ruimten weerstand oproepen. Kunstwerken over seks, bloot, religie of werken die 'lelijk' worden bevonden zijn ingrediënten voor ophef. De vraag die dan wordt opgeroepen is: moet dat van ons belastingsgeld?

Doorman vindt dit soort ophef eigenlijk wel goed. "Het zorgt voor discussie over kunst en hoe we naar dingen kijken. Ook mensen die misschien nooit naar een museum zullen gaan, worden daar nu mee geconfronteerd."

Omstreden beeld na 2 dagen verwijderd, kunstenaar snapt het niet

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie