Binnenland

Maanden wachten op cashback van Samsung

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Maanden wachten op cashback van Samsung

[AVROTROS] Consumenten die bij Samsung een product kopen met een cashbackkorting moeten lang geduld hebben. Hoewel het elektronicaconcern binnen zes weken belooft uit te betalen, kreeg Radar meerdere meldingen van consumenten die maandenlang moesten wachten op hun geld.

Radar kreeg de afgelopen maanden talloze meldingen van mensen die bij Samsung een product met cashbackkorting kochten. Zo'n korting krijg je niet in de winkel, maar pas nadat je de streepjescode van de doos hebt opgestuurd. Zo'n korting kan flink oplopen, van 50 euro voor een koelkast tot zo'n 400 euro voor een televisie. Nadat consumenten alles opgestuurd hebben krijgen ze een bevestiging waarin staat dat de korting binnen zes weken uitbetaald zal worden.

Toch blijkt dat in de praktijk niet te kloppen. Jan Willem Escher diende in oktober zijn claim voor 400 euro in. Tot op heden ontving hij niks. Hetzelfde geldt voor Kees Melissant en Henk Boven, die op Black Friday ook een QLED-televisie kochten. Melissant: "Op 19 november heb ik me aangemeld voor de actie. Vervolgens kreeg ik op 29 november een ontvangstbevestiging, maar even later ook de mededeling dat ik niet alles opgestuurd zou hebben. Geluk had ik een foto van het bewijs gemaakt". Vervolgens werd op 3 december de claim goedgekeurd. Daarna werd het stil.

Advocaat: gedrag Samsung niet netjes

Wanneer consumenten bij Samsung navraag doen krijgen ze steevast te horen dat vanwege de grote onverwachte drukte het bedrag niet uitbetaald kan worden. Daarbij krijgen ze ook een week te horen waarin het geld wel overgemaakt zou worden. Helaas voor de consumenten houdt Samsung zich niet aan die belofte. Advocaat Mandy Roggeveen van De Vos & Partners: "Ik vind dit niet netjes. Samsung adverteert met een mooie actie waardoor waarschijnlijk veel mensen overstag zijn gegaan en dus de televisie hebben gekocht. Het is dan absoluut niet netjes dat Samsung nu niet betaalt."

Samsung legt schuld bij consument

Volgens Samsung ligt het probleem bij de consument, die zou niet op de juiste manier zichzelf geregistreerd hebben voor de kortingsactie. Woordvoerder Cella Sin: "Het systeem waar klanten zich kunnen registreren voor de promotie is geautomatiseerd en daardoor ook statisch waardoor een foutieve registratie handmatig hersteld moet worden. Komt de aankoopdatum op de factuur niet overeen met de datum van de actieperiode, dan moeten wij dit handmatig nacontroleren en herstellen. Een dergelijk herstel vergt iets meer tijd."

Een opvallende uitspraak, omdat alle consumenten die Radar sprak wel binnen enkele dagen na het versturen van alle informatie een bevestiging van Samsung kregen waarin ook stond dat ze hun kortingsbedrag zo spoedig mogelijk zouden ontvangen. Daarin wordt met geen woord gerept over eventuele tekortkomingen in de registratie. Verder is het online erg lastig om de verschillende acties uit elkaar te houden. Samsung werkt met acties die tussen bepaalde data geleden en bovendien bijna maandelijks veranderen. Wanneer een nieuwe actie begint, zijn de actievoorwaarden niet meer te vinden op de overzichtspagina van de actiesite.

Tip: stuur een brief

Advocaat geeft mensen die wachten de tip om Samsung een brief te sturen. "Daarin zet je de mededeling dat je je geld nog niet hebt ontvangen en dat je dat wel wilt ontvangen, omdat je daar recht op hebt. Geef in die brief een redelijke termijn aan Samsung waarin ze alsnog tot uitbetaling over dienen te gaan, bijvoorbeeld veertien dagen." Werkt dat niet, dan kun je je rechtsbijstandsverzekeraar of een advocaat inschakelen.

Tip luisteraar: stuur er een incassobureau op af

Radar ontving ook nog een tip van luisteraar Adrie Evertse. Hij stuurde een incassobureau op Samsung af. "Vijf maanden na de aankoop had ik nog steeds geen terugstorting gehad. Nadat ik het incassobureau inschakelde was het geld zo binnen. Ik vind het nog steeds een onacceptabele manier om klanten te winnen." Advocaat Mandy Roggeveen: "Dit zou niet mijn eerste keuze zijn, maar ik kan me wel voorstellen dat je zo wel opvalt tussen alle tientallen of honderdtallen mensen die ook een brief sturen naar Samsung met het verzoek om tot betaling over te gaan".

Toch betaling na belletje van Radar

Hoewel Samsung de afgelopen maanden de uitbetaling steeds uitstelde vanwege 'onverwachte drukte', bleek er na een belletje van Radar ineens heel veel mogelijk. Zo kregen diverse consumenten hun geld binnen een paar dagen ineens overgemaakt.

Maanden wachten op cashback van Samsung

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie