Binnenland
WNL

OMT-lid Jan Kluytmans: op korte termijn geen versoepelingen wegens toename ziekenhuisopnames

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Jan Kluytmans: op korte termijn geen versoepelingen wegens toename ziekenhuisopnames

OMT-lid Jan Kluytmans denkt niet dat er op korte termijn verder wordt versoepeld, vanwege de huidige toename in het aantal ziekenhuisopnames. “We verwachten dat we naar ongeveer 5000 patiënten in de ziekenhuizen gaan en dat hebben we nog niet eerder gehad. De verwachtingen zijn niet goed”, zei hij vanochtend in Sven op 1.

Kluytmans ziet soortgelijke cijfers in landen met een vergelijkbare coronastrategie. “Daar zie je overal dit soort aantallen op dit moment.” Een verdere toename noemt hij daarom “geen verwachting, maar een realiteit”. Het nu verder afbouwen van de maatregelen zit er volgens hem waarschijnlijk niet in. “Ik zeg niet dat ik nu verwacht dat we verder gaan versoepelen. We hebben al behoorlijk versoepeld.”

Nederland zit volgens Kluytmans in een “andere fase” dan bijvoorbeeld België, waar de nachthoreca in een brief eist volgende week al open te mogen. “Zij hebben al veel meer mensen in het ziekenhuis gehad. Ieder land heeft zijn eigen dynamiek. Wij hebben de zaak redelijk gedoseerd met de zogenoemde lockdown. Dat heeft gemaakt dat wij nu in een andere positie zitten dan bijvoorbeeld België en het Verenigd Koninkrijk.”

OMT op waakstand

Ondertussen kijkt Kluytmans met een schuin oog naar de toekomst. Hij vindt dat het Outbreak Management Team (OMT) weer op waakstand moet, wanneer de huidige piek van de omikron-variant achter de rug is. “Op het moment dat wij dit beheersbaar hebben, hoef je niet met een OMT te werken. Dat is er voor de crisisfase.”

Van de adviezen die het OMT nu geeft “is het de vraag of het nog echt outbreak management is”, zegt Kluytmans. “Je bent nu bezig om de maatschappij te managen en de vraag is of dat met zo’n decreet van bovenaf moet. Het draagvlak onder de beperkende maatregelen gaat zienderogen onderuit. Nog steeds wil het merendeel van de burgers het goed doen, maar dan moet je ze het juiste handelingsperspectief bieden.”

Nederland moet volgens Kluytmans toe naar een situatie waarin het OMT niet meer nodig is. “Op het moment dat er een nieuwe variant komt, die de zaak op z’n kop zet, moet je erop terugvallen. Maar je kunt naar onze mening een aantal zaken veranderen in de maatschappij waardoor je weerbaarder wordt voor dat virus en dus langer uit de crisistand kunt blijven.”

Voor de lange termijn aanpak pleit Kluytmans ervoor om zo snel mogelijk een breed samengesteld wetenschappelijk transitieteam samen te stellen, om de structurele aanpak van COVID vorm en inhoud te geven. Op die manier zou het OMT weer op de sluimerstand kunnen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie