Binnenland
NOSNTR

Nederlandse pantserhouwitsers naar Oekraïne, 'maar gebruik kan nog maanden duren'

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse pantserhouwitsers naar Oekraïne, 'maar gebruik kan nog maanden duren'

Nederland gaat "een beperkt aantal" pantserhouwitsers leveren aan Oekraïne. Dat heeft minister Ollongren van Defensie gezegd na overleg met andere Europese en NAVO-ministers van Defensie in Duitsland. Om hoeveel van deze mobiele artillerie-kanonnen het precies gaat, zei ze niet.

Mart de Kruif, generaal buiten dienst, zei in Nieuws en Co dat Oekraïne die wapens nog niet meteen kan inzetten. "Voordat je zo'n systeem onder de knie hebt, ben je echt wel een paar maanden verder."

Minister Ollongren en generaal buiten dienst De Kruif in Nieuws en Co

"Je moet eerst de computers van het wapen leren kennen, het is hightech', zegt De Kruif. "Dus dat duurt nog wel even voordat het operationeel effectief is. In deze fase van de oorlog gaat het nog geen invloed hebben."

Een pantserhouwitsers is een zeer geavanceerd wapensysteem, over een afstand van 40 kilometer kun je heel precies schieten. Het is het zwaarste geschut dat de landmacht in huis heeft.

Twijfel

Vanmorgen uitten officieren nog twijfels over de inzet van de pantserhouwitsers, omdat het Nederlandse leger die zelf te hard nodig zou hebben. Maar volgens Ollongren is die zorg niet terecht. "Het gaat om kanonnen die nu in de opslag zijn, die we zelf niet nodig hebben. We leveren alleen wat we kunnen missen. Er blijven er voldoende over voor het Nederlandse leger, ook voor scholing en training."

De oorlog in Oekraïne is volgens Ollongren "een nieuwe fase ingegaan". Met de Nederlandse pantserhouwitsers beschikt Kiev over een geavanceerd wapensysteem, zegt de minister.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie